• Archief BDU Media

Nieuw theater op plek bieb

HARDERWIJK De losse eindjes zijn aan elkaar geknoopt. En de grootste knoop is nu, na vijftien jaar gepraat en gediscussieer, door de burgemeester en wethouders doorgehakt: op de plek waar nu nog de bibliotheek in is gevestigd komt een 'multifunctionele flexibele zaal' met driehonderd stoelen. Het nieuwe stadstheater moet in 2019 klaar zijn. Het gemeentebestuur wil het pand aan de Academiestraat kopen, bijna helemaal laten slopen en op diezelfde plek een gloednieuw stadstheater laten bouwen. Kosten: zo'n 8,7 miljoen. Die kosten zijn vooral zo hoog, omdat zowel het slopen als hert bouwen op die plek lastig wordt, omdat er zo weinig ruimte is voor bouw- en sloopvoorzieningen. Het huidige Theater Harderwijk aan de Stationslaan krijgt vermoedelijk tot en met 2019 nog subsidie van de gemeente en daarna niet meer.

Harry Schipper

Tot verdriet van eigenaar Stichting Podia Harderwijk (SPH), die twee jaar geleden juist met een plan kwam om het huidige theater flink aan te passen. ,,Maar een 'en/en-variant zit er niet in", stelt cultuurwethouder Gert Jan van Noort nu alles is doorgerekend en vergeleken. ,,Dat zou de stad teveel gaan kosten." B&W maakten al eerder bekend dat ze - als het gaat om de invulling van de podiumkunsten - een duidelijke voorkeur hebben voor de plannen van de SaP-connectie: elf voornamelijk lokale kunst- en cultuurorganisaties die het jaar rond in de binnenstad optredens willen organiseren. Ruim honderd voorstellingen en evenementen buiten op straat, op pleinen, in de parken en de Stille Wei en daarnaast ook nog eens zo'n zestig voorstellingen binnen.

LOCATIE Eerst hadden ze daarvoor de Plantagekerk op het oog, maar die locatie viel af toen de PKN ervoor koos daar haar kerkdiensten te blijven houden. De SaP-connectie wil ook dat er een centrale coördinator komt om alle voorstellingen te programmeren, te coördineren en de marketing te verzorgen. B&W kiezen ook daarvoor. Wat ze ook graag zagen was dat de SaP-connectie haar plannen zou ontwikkelen samen met SPH. Maar volgens Van Noort hebben gesprekken hierover tussen beide partijen niet geleid tot zo'n samenwerking of de intentie daartoe. Wethouder Jeroen de Jong is blij dat de knoop nu eindelijk is doorgehakt. ,,De stad is toe aan een programmering die vrij toegankelijk is. Dat vraagt om een andere manier van programmeren. Het was voor ons ook een keus tussen wil je houden wat je hebt of wil je vernieuwing." De twee wethouders zijn enthousiast over de nieuwe locatie, die volgens hen veel mogelijkheden biedt. ,,Bijvoorbeeld een zaal die je kunt wegdraaien naar het Hortuspark."

NIEUW Ze zoeken nog naar een exploitant voor het nieuwe stadstheater. ,,Er zijn al gegadigden", meldt De Jong. De bibliotheek brengt haar collectie eind deze zomer over naar het verbouwde stadhuis. Vanaf september kan iedereen daar terecht voor het lenen van boeken, cd's en dvd's. Voor de aankoop van het oude bibliotheekgebouw betaalt de gemeente naar verluidt bijna negen ton. Dat het nieuwe stadstheater 'maar' zo'n driehonderd stoelen gaat tellen, waar het huidige theater er vijfhonderd telt, ziet hij niet als belemmering. ,,Het huidige theater is maar een keer of zes per jaar uitverkocht. Gemiddeld was de bezetting 208 stoelen. De klassieke theaters kampen al jaren met een teruglopend bezoekertal."

Popschool Harderwijk heeft het gemeentebestuur gevraagd om in de periode tussen de verbouwing van haar huidige onderkomen in het oude raadhuis aan de Markt en de sloop van het bibliotheekgebouw zolang haar lessen te mogen verzorgen in de bibliotheek die vanaf september leeg komt te staan. Over de nu genomen besluiten van het college moet de raad nog haar zegen uitspreken.