• Het nieuwe theater aan het water is hier gedacht.

    Harry Schipper

Nieuw theater aan boulevard Harderwijk

HARDERWIJK Er komt over enkele jaren mogelijk tóch een 'theater aan het water'. Om precies te zijn: aan de boulevard, nabij de ingang van het Dolfinarium, ongeveer waar nu het tijdelijke parkeerterrein voor binnenstadbewoners ligt.

Harry Schipper

Momenteel zijn hierover serieuze gesprekken gaande tussen Waterfront-ontwikkelaar Synchroon, de gemeente én een private partij.

Wethouder Gert Jan van Noort maakte dit donderdagavond bekend tijdens zijn presentatie over de ontwikkelingen van 'Stad als Podium' (SaP). Wie die 'private partij' is, wilde hij niet zeggen. Wel dat het gaat om een theater dat zo'n vijf à zeshonderd zitplaatsen, dan wel duizend tot twaalfhonderd staanplaatsen gaat tellen.

MOGELIJKHEDEN ,,Die private partij onderzoekt samen met Synchroon om op het Dolfinariumeiland de mogelijkheden voor een gecombineerde horeca- en theaterfunctie. Dat zou een belangrijke impuls betekenen voor de herontwikkeling van wat in de volksmond ook wel de 'commerciële plint' wordt genoemd", aldus de wethouder. Hij sprak over een 'modern geoutilleerde zaal', mogelijk op basis van een PPS-constructie'. In zo'n publiek-private samenwerking kan de gemeente met een private partij afspraken maken waarbij de gemeente bijvoorbeeld éénmalig mee-investeert in de bouw, of jaarlijks een bedrag meebetaalt aan de exploitatie. De gemeente krijgt daarvoor een dikke vinger in de pap bij het bepalen van het aanbod aan professionele podiumkunsten.

RONDZOEMEN Van Noort hoorde over de plannen in de stad al langer verhalen 'rondzoemen' en wilde daarom niet langer wachten met het bekendmaken van de plannenmakerij. Synchroon maakt nu een 'vlekkenplan' op basis van een programma van eisen dat 'de private partij' heeft opgesteld. Dat plan geeft inzicht in onder andere het ruimtebeslag en de exacte locatie van het te bouwen horeca-met-theater-complex. Plannen voor een theater aan het water bestaan al vele jaren. De gemeente was tot twee jaar geleden langdurig in gesprek met het Van der Valk-concern, om op diezelfde plek een hotel met casino en congrescentrum te bouwen. Maar die partij haakte uiteindelijk af.

120 VOORSTELLINGEN Overigens blijft het huidige Stadstheater aan de Stationslaan nog zeker tot 2022 in gebruik. Het schoolbestuur is bereid de huurperiode met nog eens twee jaar te verlengen, op voorwaarde dat het laden en lossen niet meer over het schoolplein gaat. De gemeente wil dat de exploitatie in handen blijft bij de Stichting Podia Harderwijk. Deze stichting werkt inmiddels samen met de SaP-connectie, waarbij meer dan twintig organisaties zijn aangesloten. SaP start 1 januari zelfstandig en organiseert komend jaar zo'n 120 voorstellingen overal in de stad. Afgelopen zomer organiseerde SaP al het Happy Camperfestival en straattheatervoorstellingen in de binnenstad. Voor dit najaar staat op de rol 'Theater in de Kroeg' (rondom de Markt), huiskamerconcerten in het Oude Stadhuis en een act van muziektheatergroep BOT in California.