• Gemeente Harderwijk
  • Gemeente Harderwijk

Nieuwe huisvesting voor bibliotheek Harderwijk

HARDERWIJK Vanaf zaterdag 2 september is de bibliotheek van Harderwijk gehuisvest in het stadhuis aan de Havendam. Daarvoor hebben de bibliotheek Noordwest Veluwe en de gemeente Harderwijk dinsdag een huurovereenkomst ondertekend.

In de nieuwe sfeervolle bibliotheek vinden bezoekers niet alleen de boek-uitleen, maar ook media als luisterboeken, e-books en dvd's. Ook is er een uitgebreid aanbod aan cursussen, digitale spreekuren, het Taalpunt, werkplekken en app camps voor kinderen en volwassenen. Er is volop ruimte om te experimenten met nieuwe digitale toepassingen en interessante activiteiten, zoals literaire cafés, ontmoetingen met schrijvers en debat.

PLAZA De bibliotheek komt in de publiekshal op de begane grond van het stadhuis. Op de begane grond wordt een uitnodigende 'plaza' gecreëerd waar ontmoeting centraal staat. En waar diverse functies, waaronder de bibliotheek, samenkomen. Zo zijn er balies en spreekcorners voor de gemeentelijke dienstverlening en het Sociaal Domein. Op verschillende plekken in de plaza is er ruimte voor tentoonstelling door onder andere het Stadsmuseum. Daarnaast vestigen straks ook het streekarchivariaat, schuldhulpverlening en slachtofferhulp zich in het stadhuis.

TRANSPARANT In het stadhuis is ruimte beschikbaar gekomen voor verhuur aan maatschappelijke partners door de renovatie van het stadhuis. De ruimte in het stadhuis wordt namelijk effectiever ingedeeld. Het stadhuis wordt getransformeerd van een gesloten donker gebouw naar een open en transparante omgeving. Volgens de gemeente stimuleert de renovatie participatie, samenwerking en netwerken en maakt het mogelijk een moderne en eigentijdse bedrijfsvoering neer te zetten. Zo draagt de renovatie bij aan een betere dienstverlening en verbinding met de samenleving. Ook worden er energiebesparende maatregelen getroffen, waardoor het stadhuis duurzamer wordt en gebruikskosten worden verlaagd.

Naar verwachting is in juli 2017 de renovatie gereed.