• Mieneke Braakman

Nieuwe waterleiding op AZC-terrein: omwonenden argwanend

HARDERWIJK Omwonenden van het nieuwe AZC zijn argwanend over de uitleg van het COA en de gemeente over de grond- en waterkwaliteit op het terrein Kranenburg-noord. Dit bleek maandagavond tijdens een informatiebijeenkomst die het COA en de gemeente voor de omwonenden hield.

Mieneke Braakman

Nog steeds is de waterkwaliteit op het AZC niet in orde, waardoor de komst van de eerste groep vluchtelingen wederom is uitgesteld. Ondanks wekenlang doorspoelen van de leidingen, is de bacteriewaarde van het water nog niet volgens de normen. Hierdoor is er mogelijk een gezondheidsrisico voor de toekomstige bewoners van het AZC.

SPOELEN ,,Na twee weken spoelen van de leidingen, dachten wij: wat is hier aan de hand? Bij onze andere AZC's hebben we dit nog niet eerder meegemaakt'', zegt een woordvoerster van het COA. Vermoed wordt, dat er ergens een doodlopend stuk leiding in het stelsel ligt, met stilstaand water waarin zich bacteriën ontwikkelen. Omdat het gaat om verouderde leidingen op het voormalige kazerneterrein, is nu besloten om een deel te vervangen door geheel nieuwe. Ondanks de verzekering van het COA en de gemeente dat 'de bacterie' alleen op het AZC terrein is gevonden en niet in de buurt, vertrouwen de aanwezige omwonenden het niet. Op de vraag welke bacterie precies is aangetroffen, komt geen antwoord. Behalve dan, dat de 'waarde van bacteriekoloniën' te hoog is. Een ander vraagt: ,,Is er ook op chemicaliën getest? Er kan best zink of lood in de grond liggen.'' ,,We hebben het water hier niet op getest. Uit bodemproeven is gebleken, dat de grond hier niet verontreinigd is'', antwoordt het COA.

Omwonende Rien Lunshof snapt niet dat de nieuwe leiding van kunststof zal zijn. ,,Dat is toch gevoelig voor toxische stoffen'', zegt hij. Ook zijn buurman maakt zich hierover zorgen. Willem Blom woont tegenover de ingang van het AZC. ,,Ik zie grote kiepwagens met grond in en uit rijden. Ik vraag mij af of dit vervuilde grond is. Een duidelijk antwoord heb ik niet gekregen.'' Het aanwezige D'66 raadslid Hans Nijman vraagt dan om de testrapporten. ,,Als er een bepaalde bacterie is aangetroffen, is dat misschien een teken van een groter probleem'', denkt de biologieleraar. Het COA zegt dat het niet gebruikelijk is om technische testrapporten vrij te geven, maar gaat hierover nu overleggen.

GETEST Burgemeester Harm Jan Van Schaik meldt, dat de waterkwaliteit in het schoolgebouw van Landstede als voldoende getest is, voordat het nieuwe schooljaar begon. ,,Voor de zekerheid krijgen de leerlingen wel flesjes drinkwater.'' De 150 leerlingen komen uit AZC's in de regio. Het verstrekken van flessen water is geen oplossing voor de toekomstige bewoners, omdat bepaalde bacteriën schadelijk kunnen zijn bij het douchen. ,,We durven geen datum meer te noemen waarop de vluchtelingen komen'', zegt de COA-woordvoerster. Als alles meezit, kunnen we ze hopelijk over enkele weken verwelkomen.''

De leerlingen van de Internationale Schakelklas op het AZC terrein krijgen 'voor alle zekerheid' flesjes drinkwater.