• Harry Schipper

Notaris Wemes met pensioen

HARDERWIJK Notaris Eef Wemes ging vrijdag op 68-jarige leeftijd met pensioen. Heidi Stitselaar neemt zijn werk over.

Harry Schipper

De voor zovelen zo vertrouwde kamer aan de Minderbroederslaan, waar Eef Wemes sinds 1989 kantoor hield, heeft een metamorfose ondergaan: het eikenhouten meubilair, waaronder het schrijfbureau én de enorme tafel waaraan menig Harderwijker mocht plaatsnemen om samen met hem een akte op te stellen, heeft plaatsgemaakt voor een fris, modern interieur, met een nieuwe grote tafel, nieuwe stoelen en fris geverfde wanden.

FIETSKAART De felkleurige 'Brauck' aan de muur is ingeruild voor een uitvergroot detail van een fietskaart van de Noordwest Veluwe; het werkgebied van Kern Notarissen, dat in 2016 zijn vijftigjarig bestaan vierde. Alleen het potje met de gratis ballpoints staat er nog…

KAMER ,,Ja, de kamer is veranderd. De oude kamer was gewoon Eef. Ik ben ik", zegt Heidi Stitselaar. De 38-jarige notaris versterkt sinds 1 april 2018 het notaristeam, dat nu dus wordt gevormd door haar en Stephanie Scheiberlich (42), die al in 2001 was toegetreden. Scheiberlich is gespecialiseerd in het ondernemingsrecht.

SUPERMOOI Stitselaar's specialisatie is familierecht. ,,Ik wilde altijd al notaris worden, zelfstandig zijn. Notaris is een vak dat ik ontzettend mooi vind", aldus Stitselaar, die al ruim veertien jaar voor dat vak werkzaam was in Amersfoort.

,,Een notaris treedt in de meeste gevallen onpartijdig op. Zo houden we al dertig jaar toezicht op de Boeldag van de Oude Kerk. En je hebt elke dag andere gesprekken. Echt een supermooi vak."

INTERESSE Wat opvalt is dat het notaristeam van Kern Notarissen nu volledig uit vrouwen bestaat. ,,Maar dat mag geen verschil uitmaken", benadrukt Wemes. ,,Je kunt geen notaris zijn, als je niet ook interesse in mensen hebt. Het begint met interesse. Het gaat er uiteindelijk om dat je goed luistert naar je cliënt. Dat leidt tot begrip en respect."

GOEDE DOELEN Wat ook niet verandert is dat Kern Notarissen middenin de plaatselijke samenleving wil blijven staan. ,,Dit kantoor draagt bij aan de lokale samenleving. Daarmee onderscheiden we ons", aldus Wemes, op wie in het verleden vele tientallen initiatiefnemers van goede doelen een beroep hebben gedaan.

,,Wij willen die maatschappelijke functie blijven vervullen. Als voor een goed doel iets moet worden opgericht, dan doen we dat heel soepel", laten ook Scheiberlich en Stitselaar alvast weten.

GIFT Kern Notarissen heeft ook een website met een overzicht van alle lokale ANBI's ('Algemeen Nut Beogende Instellingen'), naast nog meer goede doelen in Harderwijk en Hierden, die niet zo'n ANBI-status hebben. Handig voor wie eens een gift wil doen aan een goed doel in de eigen woonplaats.