• archieffoto ter illustratie.

    Roos Koole

Obesitaspatiënten in de knel

HARDERWIJK Patiënten met problematisch overgewicht en huisartsen weten niet meer bij wie ze in de regio terecht kunnen voor een doorverwijzing en een behandeltraject. Sinds de sluiting van de locatie Salem van ziekenhuis Sint Jansdal en het faillissement van MC Zuiderzeeziekenhuis lijkt de Obesitaspoli verdwenen.

Mieneke Braakman

Het Sint Jansdal ziekenhuis heeft die niet overgenomen. Begin 2015 besloot het Sint Jansdal om, in het kader van de samenwerkingsafspraken met MC Groep Lelystad, te starten met een obesitaspoli. Na een succesvolle start in Lelystad, Almere, Meppel en Zwolle startte de poli ook in ziekenhuis Sint Jansdal, op haar locatie Salem in Ermelo. Mensen met (ernstig) overgewicht konden hier terecht voor een zorgtraject op maat. Dit bestond uit zowel een gecombineerde aanpak in teamverband, of een operatie. De teamleden van de poli waren allemaal gespecialiseerd in obesitas.

Bij het uitvoeren van het persoonlijk behandelplan werd de patiënt begeleid door een internist, diëtist, fysiotherapeut, psycholoog, verpleegkundige en ingeval van een maagoperatie, de chirurgen van MC Zuiderzee Lelystad. Medio 2016 besloot het Sint Jansdal om de locatie Salem af te stoten. De obesitaspoli kreeg geen andere plek in het ziekenhuis. Bij huisartsen was dit niet bekend: afgelopen najaar werden patiënten nog doorverwezen naar het Sint Jansdal voor de obesitaspoli, waar ze in een wirwar van onduidelijkheden belandden. Niemand wist meer waar ze terecht konden voor een behandeltraject op maat. Volgens woordvoerster Anneke Plette van het Sint Jansdal zijn er wel besprekingen gaande over de behandeling van obesitas patiënten, maar meer kan ze hierover niet kwijt.

De obesitaspoli had echter inmiddels een ruimte gehuurd in sportcentrum Iedema aan de Parkweg, wat niet alom bekend was. Toen het Sint Jansdal begin dit jaar enkele afdelingen van het ziekenhuis Lelystad overnam na diens faillissement, moest ook de hoofdvestiging van de obesitaspoli het veld ruimen. Het Sint Jansdal nam die niet over. De gespecialiseerde maagverkleiningschirurgen werden overgenomen door het Flevoziekenhuis in Almere. Deze afdeling heet het 'bariatrisch centrum'.

Op de locatie sportcentrum Iedema in Harderwijk kunnen obesitaspatienten nog wel - tegen betaling- terecht te voor een 1-jaarstraject om af te vallen en gezonder te leven. De poli bestaat uit een psycholoog, fysiotherapeut, leefstijlcoaches, sportbegeleiders. ,,We verwijzen voor een operatie door naar de vertrouwde chirurgen, niet meer in Lelystad, maar nu Almere'', zegt woordvoerster Esmeralda Molendijk. Volgens haar moesten patiënten voorheen ook betalen voor begeleiding in de poli. ,,Eigenlijk is er niets veranderd, alleen de locaties. We gaan binnenkort onze obesitaspoli promoten. Onder huisartsen en andere verwijzers en door een aanpassing van onze verouderde website.''