• Jeroen van der Veer

Omstanders helpen bij aanhouding

HARDERWIJK Enkele omstanders hebben woensdag een oudere dame geholpen die werd beroofd door twee jongens. Een man dat de twee jongens een tas uit de fietstas van de mevrouw haalden en daarop hard wegrenden. Hij zette meteen de achtervolging in. Vier andere getuigen assisteerden hem hierbij, waarna uiteindelijk één van de jongens aangehouden kon worden.

De eerste omstander zag een oudere dame op het Westeinde lopen en het viel hem op dat twee jongens opvallend dicht achter haar liepen. Op een gegeven moment zag de man dat een van de jongens een tas uit de fietstas van de mevrouw haalde waarop de beide jongens hard wegrenden.

,,De man ging direct op zoek naar de twee verdachten en had ze snel op het spoor'', zo schrijft de politie in een persbericht. ,,Door de jongens aan te spreken kreeg hij de tas van de oudere dame terug, maar de jongens zijn er in de tussentijd vandoor gegaan.''

,,Tijdens de rit naar het bureau om aangifte te doen komen de man en de oudere dame de jongens nogmaals tegen", vervolgt de politie. ,,De man bedenkt zich geen moment en rent achter de jongens aan.'' Ook andere getuigen zetten de achtervolging in. Daarbij wordt één van de jongens gepakt. Samen houden ze de jongen in bedwang. Agenten kwamen hierop snel ter plaatse en namen de jongen mee.

Doordat de getuigen een goed signalement van de tweede verdachte konden geven, kon de andere jongen ook worden aangehouden. De jongens, 18 en 19 jaar oud, zijn ingesloten voor verhoor.