• Wethouder Pieter Teeninga's verricht met de eerste doorvaart zijn laatste officiële daad als wethouder.

    Harry Schipper

Opening boulevard wordt groot feest

HARDERWIJK De stad Harderwijk maakt zich op voor een groot feest: op donderdag 26 april, daags voor Koningsdag, pakt de gemeente met een spektakelshow flink uit om op grootse en officiële wijze de herinrichting van de boulevard te vieren.

Harry Schipper

Afgelopen donderdag vond de opmaat daarvoor al plaats: scheidend wethouder Pieter Teeninga opende met een eerste doorvaart de nieuwe havens en bruggen die de stad sinds kort rijk is. Bij die gelegenheid maakte de gemeente ook meteen de namen van de vijf bruggen bekend: Vischpoortbrug, Dolfinariumbrug, Waterfrontbrug, Flevobrug en Lelybrug. De namen slaan op de locaties van de bruggen.

Het water langs de boulevard kreeg al eerder de namen Strandhaven (tussen Strandeiland en Vischpoort) en Stadshaven (tussen Vischpoort en Vissershaven). "Harderwijk stroomt weer!", sprak Teeninga, terwijl hij onder toeziend oog van de media en betrokkenen bij de herinrichting van het boulevardgebied een symbolische Waterfront-vlag bij de Vischpoortbrug wegtrok. „Vroeger stroomde hier het water ook, bij eb en vloed. Nu is het water weer terug bij de stad. En niet alleen het water, maar straks ook de toeristen. Maar we hebben het ook gedaan voor de bewoners van Harderwijk. Ik ben hartstikke trots!"

ZURE APPEL De wethouder prees bij die gelegenheid ook de ondernemers aan de boulevard, 'die wel even door de zure appel heen moesten bijten'. De door velen al verfoeide mogelijkheid om op de boulevard te parkeren, verdwijnt tijdens de zomerperiode Daardoor krijgt horeca aan de boulevard volop ruimte om leuke terrassen te exploiteren. De nieuwe boulevard vormt straks ook het decor voor thematische markten, visserijdagen, kleinkunst of een (mini)kermis. Met de feestelijke opening van de boulevard komt een voorlopig einde aan twintig jaar plannen maken en weer bijstellen. Daarbij ging het niet alleen om een opknapbeurt van de sterk verpauperde boulevard, maar ook om de sanering van het complete industriegebied tussen Vissershaven en N302, waarna eindelijk begonnen kon worden met woningbouw. Voor het Waterfront-consortium nét op tijd, want pas toen stonden er voor het eerst opbrengsten tegenover de kosten van de omvangrijke operatie. Teeninga verwees naar de economische crisis, waardoor het totale project zelfs dreigde te mislukken. „Gelukkig hebben we doorgezet. Daar ben ik heel erg trots op. Want we kunnen de economische en toeristische boost goed gebruiken", aldus de wethouder.

De bouwwerkzaamheden zijn overigens nog lang niet gereed. Aan de Dolfinarium-zijde moet nog gebouwd worden, waaronder een parkeergarage voor de binnenstadbewoners. De komende jaren moeten die het stellen met een stuk asfalt voor de ingang van het zeedierenpark. En ook het tweede deel van de woningbouw in het Waterfront moet nog van start gaan. De Europese aanbesteding daarvoor gaat binnenkort de deur uit.