• Stichting Visserijdagen

Organisatie Aaltjesdagen schrapt film na bedreigingen

HARDERWIJK De voorzitter van stichting Aaltjesdagen, Christel van der Stouw, had bij de keuze van de film 'De Nieuwe Wildernis'wel rekening gehouden met een enkele vraag of kritisch geluid. ,,Maar de explosie aan haat- en dreigberichten had ik echt niet ingeschat'', zegt ze. Na vele berichten, waaronder dreigementen, hebben de samenwerkende stichting Visserijdagen en stichting Aaltjesdagen besloten de film niet te draaien. Dit besluit haalde het landelijke nieuws afgelopen maandag.

Mieneke Braakman

Van der Stouw, dit jaar voor het eerst in functie als voorzitter van de stichting Aaltjesdagen, legt de keuze voor de film uit. ,,Natuurfilms doen het erg goed. Aanvankelijk wilden we de film 'Wild' vertonen tijdens de aftrap van Aaltjesdagen, komende donderdagavond. Helaas kregen we geen licentie, omdat deze film nog in de bioscopen draait.'' Deze film gaat over het natuurgebied de Veluwe, ontstaan in de ijstijd.

VARA ,,Vervolgens viel onze keuze op de Nederlandse natuurfilm 'De nieuwe wildernis'. Die staat vrij hoog genoteerd in de top 100.'' Deze film van Mark Verkerk en Ruben Smit uit 2013 gaat over de vier jaargetijden in het natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland. Hierin worden edelherten, koninkpaarden, vossen en ijsvogels gevolgd door de filmmakers. De VARA zond de film uit als driedelige serie. Maar sinds dit jaar ligt dit natuurgebied zwaar onder vuur. Het beleid van natuurbeheer om de dieren niet bij te voeren en de krachten van de natuur hun eigen gang te laten gaan, stuit op fel verzet van onder anderen dierenactivisten.

GRIMMIG Van der Stouw: ,, Op onze Facebook pagina kregen we afgelopen zaterdag na de aankondiging van de film zowel leuke reacties, als een enkel kritisch geluid. Dat moet kunnen. Op zondagochtend zag ik ineens een explosie van hele nare en bedreigende berichten, waarschijnlijk afkomstig van georganiseerde dierenactivisten. In een tijdsbestek van nog geen drie kwartier volgden zo'n 150 akelige reacties elkaar in snel tempo op. De berichten werden steeds grimmiger. Na de oproep 'Laten we naar Harderwijk komen, dan zullen we daar eens laten zien wat een feestje inhoudt', heb ik besloten om het hele bericht offline te halen. Ons doel is om een leuk evenement neer te zetten, de film is slechts een klein onderdeel hiervan. Dit was het niet waard.''

AFKEURING De organisatie van Aaltjesdagen geeft op haar website als verklaring: ,,Wij willen dat onze bezoekers zich veilig kunnen voelen en dat de avond zelf een feest kan zijn. Wij betreuren het enorm dat er activisten zijn die op deze 'grimmige' wijze hun mening willen afdwingen. Het evenement wordt georganiseerd door vrijwilligers, die er voor bezoekers een leuk weekend van willen maken. Dat ieder een eigen mening heeft respecteren we. Deze mening met haat en dreigementen uiten naar vrijwilligersorganisaties keuren wij ten zeerste af.' Besloten is nu om de film 'Holland, natuur in de Delta' te draaien. De vertoning is om 20.00 uur in de witte tent bij de Vischafslag in de haven.