Patrick Visser maakt kunstwerken van schroot

HARDERWIJK De levensgrote leeuw, krokodil, gorilla en olifant: iedere oplettende Harderwijker heeft ze ondertussen opgemerkt in het Hortuspark, op de Gamma-rotonde, het Strandeiland en bij de Houtwalgarage. Metaalkunstenaar Patrick Visser exposeert nu ook met kleinere 'schrootkunst' in Harderwijk.

Harry Schipper

Zondag opende de nieuwe expositie van Patrick Visser in Galerie Arneri in de Smeepoortstraat. 'Enjoy the Art' heet de expositie die duurt tot 5 juni en waaraan, behalve Visser, ook glaskunstenaar Jeroen van de Brug, de schilders Annie Munsters, Roel Hanssen en Freddie Seegers meedoen.

SUPERLATIEVEN Meest opvallend zijn de metalen kunstwerken van Patrick Visser. Zijn werk was direct na plaatsing vorig jaar één van de meest besproken onderwerpen in Harderwijk. Niemand had op dat moment een idee wie de kunstwerken had gemaakt en waar ze vandaan kwamen. Het bleek een initiatief van gemeentelijk projectleider Marcel van den Ende, die vorig jaar tijdens het LaLaLand-festival op de Stille Weide de krokodil zag en daar helemaal van ondersteboven was. Kunstliefhebbers en cultuurbarbaren waren het nu eens met elkaar eens: wat een talentvol kunstenaar moet je zijn als je van metalen onderdelen van de schroothoop zulke prachtige kunstwerken kunt maken, klonk het. Op Facebook regende het superlatieven. Iedereen wil dat de kunstwerken voor Harderwijk behouden blijven.

De 35-jarige Visser woont en werkt in Leiderdorp, waar zijn vader hem helpt bij het afstruinen van schroothopen van voormalig ijzerboeren, sloperijen, vuilcontainers en de gemeentewerf - op zoek naar materialen die andere mensen als rommel zien, maar die voor Visser juist bruikbaar kunnen zijn. ,,Ja, m'n achtertuin ligt er vol mee", meldt vader Visser, die met Patrick zijn moeder Jeanette en Patrick zelf bij de opening van de expositie aanwezig waren. Voor de Harderwijkse dierenbeeldenserie bood het Harderwijkse metaalverwerkingsbedrijf Reukema Recyclingkunstenaar Visser ruimte, onderdak en meer dan voldoende materialen om zich twee dagen per week helemaal uit te kunnen leven.

DOLFIJN Meestal beeldt Patrick dieren uit. Hij buigt, vlecht, last en smelt de metalen onderdelen samen en werkt ze soms nog af met de slijptol. Overigens gebruikt Visser niet alleen metalen: ook werkt hij met steen, maakt hij beelden van klei en giet hij met neolith. ,,Maar het werken met metalen vindt ik toch wel het leukst", aldus Visser. Op zijn website junkarts.nl spat het plezier ervanaf. Op de site is ook te zien hoe hij de objecten maakt. Momenteel maakt hij een paard en een dolfijn. Over de grotere objecten doet hij al gauw een maand op drie, vertelt hij.

Galeriehouders Joke en Arnold van Slooten zijn blij met de serie kleine beelden die Visser bij hen tentoonstelt. ,,Het is verbazend hoe hij door buigen, lassen en samensmelten dood materiaal tot leven brengt', aldus Arnold van Slooten.