• Oud-Meppelaar Joop Kruizinga slaagde deze zomer voor zijn molenaarsdiploma.

    Harry Schipper

Permanent museum in korenmolen

HARDERWIJK De Harderwijkse Molenstichting is bezig om in 'hun' korenmolen De Hoop een permanent bakkerijmuseum onder te brengen. Verschillende bakkers uit Harderwijk, waaronder Bakkerij van Laar, De Ouderwetse Bakkerij en Wegerif zouden al interesse hebben getoond in het nieuwe project. Een aantal heeft zelfs zijn medewerking al toegezegd. 

Harry Schipper

 

Volgens bestuurslid Rien van Pijkeren hebben de lokale bakkers nog wel bakkerijspullen van vroeger op hun zolders liggen, die ze beschikbaar willen stellen. De molenstichting wil het groots aanpakken: er zijn plannen om in de molen zelfs een echte (moderne) oven te installeren. Die kan door groepen cursisten tijdens cursussen en workshops gebruikt worden om zelf broden te bakken en chocoladefiguren te maken. Samen met Milieucentrum De Hortus gaat de molenstichting zich richten op de ontvangst van groepen scholieren, die na een rondleiding in de molen zelf koekjes mag bakken ('en die ze mee mogen nemen naar huis').

TOESTROOM Om de te verwachten toestroom aan groepen op te kunnen vangen wil de stichting de educatieve ruimte vergroten met ruim veertig vierkante meter. "Alles bij elkaar kosten de plannen zo'n 150 à 200.000 euro. Een deel van dat bedrag proberen we via subsidies van de gemeente en de provincie op te halen", vertelt secretaris Carel van den Heuvel. De molenstichting denkt hiervoor goede kaarten te hebben. Haar nieuwe plannen maken namelijk deel uit van de toeristische hoek aan de Havendijk: de molen moet samen met de visafslag, botterloods en gasterij Veluvia met haar rondvaartboten en smederij  de stad Harderwijk toeristisch beter op de kaart zetten. En voor wat extra Harderwijkse nostalgie hebben de provincie Gelderland en de gemeente vast wel wat geld voor over, zo is de gedachte.

,,We kunnen voor deze hoek wel een compleet toeristisch dagprogramma samenstellen", meent Van Pijkeren. "En dan nog komen de toeristen tijd tekort".

VRIJWILLIGERS Rien van Pijkeren is verantwoordelijk voor de begeleiding van alle vrijwilligers, nu zo'n vijftig. ,,Te weinig. We roepen daarom via jullie krant geïnteresseerde vrijwilligers op om zich bij ons aan te melden. Er is namelijk genoeg te doen", aldus Rien. Hij toont een lijst waarop is te zien wat ze doen: Dertien molengidsen verzorgen rondleidingen. Dertien dames verkopen spullen in de molenwinkel. Vier vrijwilligers doen allerlei onderhoudswerkzaamheden en nog eens tien anderen doen uiteenlopende klusjes, variërend van het afwegen van de zakjes meel tot het snel reageren op (brand)alarmeringen. ,,We zijn speciaal op zoek naar vrijwilligers die bekend zijn met het mixen van granen voor de verkoop in de winkel." Sinds deze zomer heeft de Harderwijkse korenmolen er een tweede molenaar bij. Eerste molenaar Jan van het Veer uit Lelystad heeft hulp gekregen van Harderwijker Joop Kruizinga. De oud-Meppelaar verwierf na een 'best pittige' opleiding de officiële functie van 'tweede molenaar'.  Freek Noordzij en Petra van Dijkhuizen volgen op dit moment de molenaarsopleiding.