• Larissa Schoonderwal houdt van zingen en maakt deel uit van het Kinderen voor Kinderen koor.

    Arda Konings

Larissa bij Kinderen voor Kinderen

HARDERWIJK De 9-jarige Larissa Schoonderwal uit Harderwijk heeft een grote passie en dat is zingen bij Kinderen voor Kinderen. Zo'n 45 kinderen uit het hele land in de basisschoolleeftijd tussen 7 en 12 jaar maken deel uit van dit koor.

Arda Konings

Wekelijks wordt er in Hilversum fanatiek gerepeteerd. Met een viertal concerten eind deze maand in Rotterdam Ahoy, vanwege het veertigjarig bestaan van het koor, wordt momenteel ook door de week nog eens extra hard geoefend. Dat betekent voor de papa en mama van Larissa dat er heel wat kilometers per week worden afgelegd. ,,Maar", zo verzekert een trotse mama Nicole, ,,Als je kind blij is, dan heb je daar alles voor over. Gelukkig kan en lukt dat ook allemaal. Mede dankzij oma Marijke die zeer regelmatig bij springt."

COMPLETE PLAATJE In 1979 werd het KVK koor geboren met een oproep aan alle Nederlandse basisscholen om kinderen uit de hoogste klassen onderwerpen voor liedjes te laten aandragen. Verschillende onderwerpen kwamen daarbij meerdere keren terug. Denk hierbij aan eenzaamheid, verliefdheid, beugels en jeugdpuistjes, onrecht, oorlog, echtscheiding en discriminatie. Naast het hebben van een goede zangstem, vormen de koorleden een mix van jongens en meisjes; blond, bruin, licht, donker. Allen met een pakkende uitstraling, gevoel voor timing, ritme in combinatie met goed kunnen dansen. Het complete plaatje. Larissa zingt, als het even kan, bijna de hele dag. Van jongs af aan. Bovendien wordt ze er ook nog eens erg blij van. Dansen doet ze ook graag, maar na een paar uur wordt ze daar toch wel moe van. Na een succesvolle auditie begin dit jaar bij KVK (waar maar liefst 1.500 kinderen aan mee deden) en een definitieve toelating tot het koor, viel Larissa meteen met haar neus in de boter. Er vinden dan ook diverse jubileumactiviteiten plaats, zoals het optreden voor de Koning bij de Koningsspelen en het bekend maken van een prijs op een school in Harderwijk die mee deed aan de jaarlijkse liedjeswedstrijd van KVK. Met als klapper over een paar weken dus Rotterdam Ahoy. Larissa: ,,De kinderen die van ver komen, kunnen blijven slapen in een hotel. Papa, mama en broertje Micha blijven ook gezellig. Hoe cool is dat?"

DOORZETTER Over Michiel, de dirigent van het koor, is Larissa Schoonderwal vol lof. ,,Hij is echt heel lief voor ons. Maar als het nodig is, kan hij ook wel heel boos worden hoor. Zeker als sommige kinderen zitten te klieren tijdens de repetitie." Als ze droomt over de toekomst, loopt zingen daar als een rode draad doorheen. ,,Tot mijn 12e zing ik bij Kinderen voor Kinderen. Wie weet, meld ik me daarna dan wel aan voor The Voice Kids. Het allerliefst wil ik musicalster worden", vertelt Larissa honderduit. Moeder Nicole schat die kans goed in, want haar dochter is een doorzetter. ,,Haar grote voorbeeld is musicalster Vajèn van den Bosch." Larisse vult haar moeder aan: ,,Davina Michelle vind ik ook heel goed."