• Archieffoto ter illustratie.

    Martijn Beekman

Politiek wil ook wedstrijden en energieneutraal zwembad

HARDERWIJK Bij het uitwerken van de nieuwbouwplannen voor de binnenbaden van zwembad De Sypel moet de gemeente niet alleen met sobere varianten op tafel komen, maar ook een variant 'met fun'. Dus met bijvoorbeeld bubbelbaden en wildwater- of glijbanen erbij. Dat vinden in elk geval CDA en Harderwijk Anders.

Harry Schipper

De beide coalitiepartijen zijn het niet eens met de beslissing van het college van B en W om een 'fun-variant' uit te sluiten bij de verdere planontwikkeling. Die plannen moeten in 2020 leiden tot sloop en daarna nieuwbouw van de drie binnenzwembaden. Hiermee is een bedrag gemoeid van zeker 4,3 miljoen euro. Het college van B en W meent dat door fun-elementen nieuwbouw te duur wordt. ,,We hebben al genoeg fun in onze gemeente", beargumenteerde sportwethouder Christianne van der Wal in oktober die keus. Ze verwees daarbij naar het Strandeiland en het toekomstige waterpretpark in het Dolfinarium. ,,Dat soort fun-voorzieningen zijn bovendien al voldoende aanwezig in omliggende gemeenten als Nunspeet en Putten."

Volgens CDA-raadslid Dennis Koning is dat nu juist de reden waarom flink wat Harderwijkse gezinnen regelmatig uitwijken naar de zwembaden in die gemeenten. ,,Daar is veel meer fun en dat vinden vooral kinderen leuk. Maar ik vind het zonde dat de gemeente die inkomsten zomaar laat liggen." Koning verwijst naar een enquête onder negenhonderd gebruikers van het Harderwijkse zwembad. ,,Meer dan de helft van de ondervraagden gaf hierin aan een glijbaan te missen. Bovendien noemen veel mensen ons zwembad 'saai.'" Ook kwamen wensen naar voren als 'meer recreatie', 'meer sfeer' en 'betere openingstijden'.

Het CDA heeft voor de raadsvergadering op 18 januari een amendement klaarliggen waarin het college wordt opgedragen ook een fun-variant uit te werken. De fractie van Harderwijk Anders is mede-indiener van dat amendement, waarvoor de twee partijen nog steun zoeken bij andere fracties.

Het CDA plaatst ook vraagtekens of alle gebruikersgroepen straks na de verbouwing van de zwembaden nog steeds terecht kunnen. Het idee is namelijk om het nieuwe zwembad een stuk kleiner uit te voeren: 575 vierkante meter zwemwateroppervlak in plaats van nu 845. Middels een motie roept de partij daarom het college op om het toekomstige ontwerp van het zwembad eerst te laten beoordelen door alle gebruikers of dat aantal vierkante meters wel toereikend is voor hun activiteiten.

Ook de andere raadsfracties willen de collegevoorstellen aangescherpt zien. Zo wil D66 dat het nieuwe zwembad straks zo energieneutraal mogelijk wordt. ,,Het liefst helemaal. Met de huidige techniek is dat tegenwoordig haalbaar", aldus fractievoorzitter Martijn Pijnenburg. Hij wil dat er straks ook topsport mogelijk is in het nieuwe zwembad. ,,We doen een hele grote investering. Voor zoveel geld moet er ook meer mogelijk zijn voor verenigingen die meer ambities hebben." Ook de VVD-fractie liet eerder al weten dat in het zwembad wedstrijdsport mogelijk moet zijn.