• Foto ter illustratie

    Joëlle Kelderman

Harderwijk wil veilige, duurzame en gastvrije fietsstad zijn

HARDERWIJK Het college van de gemeente Harderwijk heeft ingestemd met een nieuw fietsbeleid voor de komende jaren. Er wordt in 2020 gestart met de uitvoering van het nieuwe fietsplan met diverse projecten voor een uitnodigende, veilige en duurzame fietsstad.

Inwoners van Harderwijk maken complimenten over de bestaande fietsvoorzieningen in de stad. Maar ze geven daarbij aan dat de samenhang in fietspaden soms nog ontbreekt. Dat blijkt uit het rapport 'Fietsbeleid Harderwijk met actieplan'. 'De afgelopen jaren hebben we ons ingezet voor de dienstverlening ten behoeve van het autoverkeer. Maar ook goede fietsvoorzieningen zijn belangrijk', aldus wethouder Jeroen de Jong. De fietspaden zijn drukker door sportief gebruik van fietsen maar ook door het toeristisch fietsverkeer. Daarnaast fietsen er dagelijks veel mensen tussen hun woon - en werkplek. 'Wíj willen nu aandacht geven aan snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk en voorzieningen voor scootmobielen', vervolgt de wethouder.

Harderwijk en Hierden zijn voor het fietsverkeer compact en fietsvriendelijk. Die aanwezige gastvrijheid wil de gemeente behouden. In Harderwijk wordt de laatste jaren meer gefietst. Dit betekent dat het drukker wordt op fietspaden. Verder nemen de snelheidsverschillen van de gebruikers van de fietspaden toe. Er is in het plan daarom aandacht voor verkeersveiligheid. En met het fietsbeleid loopt de gemeente in de pas met de duurzaamheidsambities.

De raad wordt verzocht in te stemmen met het nieuwe fietsbeleidsplan.