• De eerste chalets staan sinds begin deze week op het Struik-terrein. Ze vormen straks tien jaar lang een nieuwe woonwijk.

    Harry Schipper

Pop-up wijk Struik pleister voor woningnood

HARDERWIJK De eerste drie houten chalets – woodlodges - staan op het Struikterrein tussen de Weiburglaan en het Westeinde, waar ooit de soepblikkenfabriek stond. Ze staan nog niet op hun definitieve plek, want er wordt nog steeds druk gewerkt aan het bouwrijp maken van het terrein.

Harry Schipper

De drie chalets, met een woonoppervlak van tien vierkante meter, ogen klein. Maar de belangstelling voor de tijdelijke huurwoninkjes, die nog het meest weghebben van een kruising tussen een houten stacaravan en een recreatiewoning, is best groot. Sinds de eerste vijftien woninkjes eind november door Uwoon te huur werden gezet, reageerden in korte tijd flink wat jongeren, voor wie de chalets vooral zijn bedoeld.

ONVOORZIEN Die ruime belangstelling viel te verwachten: de gemeente zocht al langer naar mogelijkheden om vooral starters, statushouders en mensen die door onvoorziene omstandigheden – zoals bijvoorbeeld een echtscheiding – naarstig op zoek zijn naar eigen woonruimte. Samen met de woningbouwcorporaties Uwoon en Omnia Wonen werd een oplossing gevonden door tijdelijk huurwoningen te plaatsen op het Struikterrein.

Een tussenoplossing die vooral is bedoeld omdat uitwijken naar een recreatiepark tegenwoordig niet meer wordt gedoogd. De toekomstige bewoners behouden hun inschrijving als woningzoekende en bouwen zelfs hun inschrijftijd verder op in de tijd die ze doorbrengen in de kleine woningen op het Struikterrein.

VERTRAGING Om draagvlak te creëren mochten de bewoners van het naburige Nachthok meepraten over de inrichting van het pop-up woonwijkje. Niettemin liep de realisatie van de pop-up wijk vertraging op.

Aanvankelijk zouden de woningen vorige maand al worden opgeleverd, nu lijkt het erop dat dit medio juni wordt. Als belangrijkste reden voor de vertraging noemt Uwoon een bezwaar dat is ingediend bij de gemeente.

HONDERD Uwoon wil in eerste instantie vijftien woninkjes plaatsen voor één tot twee personen. Nu blijkt dat er voldoende belangstelling is, komen er nog 35 bij. In een tweede fase is plek voor nog eens vijftig onderkomens. Omnia Wonen neemt ongeveer eenvijfde daarvan voor haar rekening . De andere tachtig procent plaatst Uwoon.

De duurzaam gebouwde woninkjes zijn geleverd compleet met keuken, bed met nieuwe matras, vloerbedekking en gordijnen. Elke chalet krijgt er ook en tuintje bij.

GASLOOS De 2-onder-1-kap chalets die er komen, krijgen een eigen berging. De vrijstaande chalets hebben een gezamenlijke berging. Ze worden gasloos: koken en verwarmen gaat elektrisch. De kale huur ligt rond de 416 euro per maand.