• Vooral onder jongeren is het aantal zelfdodingen de laatste jaren toegenomen.

    Harry Schipper

'Praten helpt als je het moeilijk hebt'

HARDERWIJK Opnieuw een zelfdoding bij het Harderwijkse NS-station. Een zestienjarige jongeman, student nog, sprong donderdagmiddag voor de trein. Onvoorstelbaar leed bij de nabestaanden. Traumatisch voor machinist, conducteur, hulpverleners en mensen die het zagen gebeuren.

Harry Schipper

In Nederland sterven gemiddeld vijf mensen per dag door zelfdoding. Dagelijks belanden veertig mensen op de Spoedeisende Hulp na een poging tot zelfdoding. Kranten schrijven er niet over, uit vrees voor kopieergedrag. Behalve nu, omdat er iets aan gedaan wordt…

BODY BAG 13 maart 2013. Dieneke Abbring krijgt een alarmerend telefoontje. ,,Ik hoorde mensen schreeuwen. Ik moest naar het spoor komen. Ik ben er meteen heengegaan. Daar kreeg ik dat moedergevoel. Er lag een body bag op het spoor. Brandweermensen, er stond een politiebusje." Haar zoon Glenn van den Oudenaller was voor de trein gesprongen. ,,Geen briefje. Niks wees op planning. Hij ging sigaretten halen. Het was een impulsieve actie. Ik heb 'm geïdentificeerd aan de hand van z'n zorgpas en z'n schoenen." Dieneke Abbring wil er over praten. ,,Graag zelfs." In haar huis in de Tinnegieter. ,,Op de begrafenis kwamen 350 mensen. Zoveel. Regelmatig kwamen vrienden langs, maar daarna is het wel voorbij. Praten over zelfdoding is nog steeds een taboe. Ik merk dat mensen met een grote boog om je heen lopen. Dat is zó erg. Dat heeft me erg geraakt." Ze mist 'm: ,,Vooral de voortgang in z'n leven. Hij zou nu 29 zijn. Z'n vrienden worden wel ouder. M'n dochter, toen 19, is nu 24, haar broer is nu 21. Dat besef doet wat met je."
,,Alhoewel het in een opwelling was, voel ik me er wél verantwoordelijk voor. Als moeder denk je: 'Wat heb ik gemist?'. Maar ik heb niks gemist." Dieneke Abbring ziet om haar heen dat de druk op jongeren toeneemt. ,,Schuldenproblematiek, social media, hoe kom ik over. Het leven lijkt voor een jongere zwaarder." Ze wil andere mensen met hun rouwverwerking helpen. Samen met een journaliste schrijft ze een boek waarin ze haar ervaringen en gevoelens beschrijft. ,,Weet wat je anderen nalaat. Het doet ons héél veel pijn", zou ze willen zeggen tegen mensen die met zelfdodingsgedachten rondlopen.

INFO-AVOND Maandag 15 april houdt Harderwijk Anders samen met 113 Zelfmoordpreventie een informatiebijeenkomst voor professionals, bedrijfsleven, politici en anderen. ,,Meer dan 1,3 miljoen Nederlanders krijgen in hun leven te maken met suïcidale gedachten. En zestig procent van de mensen die zelfmoord pleegt was niet in het zicht van zorg", zegt HA-raadslid Gertien Koster. Zij wil aandacht voor het streven van 113 Zelfmoordpreventie naar een vangnet dat mensen wél richting hulp leidt. Om het aantal zelfdodingen structureel terug te dringen. De bijeenkomst is in Centrum de Zin aan de Stationslaan 32 en begint om 20.00 uur. Het duurt een uur.