• Voorbeeld van een tiny house.

    Buro Walden

Raad koerst aan op Rappad: buurt niet zo blij met keus

HARDERWIJK Een meerderheid van de Harderwijkse gemeenteraad lijkt te gaan kiezen voor het Rappad in Drielanden als plek waar drie tiny houses 'off grid' - dus los van leidingen voor stroom, water, gas en het riool – geplaatst mogen worden. Zoveel werd wel duidelijk bij het debat dat de raadsleden donderdagavond over dit precaire onderwerp hielden. Precair, want de bewoners van de Bachdreef, die uitkijken op het veldje waar de kleine huisjes tien jaar lang als pilot mogen staan, zijn daar fel tegen gekant.

De meeste raadsleden – in elk geval die van Harderwijk Anders, CDA, ChristenUnie en PvdA - kiezen voor deze plek vooraan in de wijk. ,,Je moet juist laten zien waar je mee bezig bent", vond Gerdien Morren (CDA) van deze plek vooraan in Drielanden. Wel stelde ze voor om de pilot niet over tien jaar te beëindigen, maar na vijf jaar om de huisjes eventueel daarna naar een meer definitieve locatie te verplaatsen.

BEROERD GroenLinks, Gemeentebelang, D66 en SGP willen wél graag de pilot, maar zijn niet overtuigd of het Rappad de beste plek daarvoor is. ,,De locatie doet onrecht aan wat de pilot verdient. Het is een beroerde plek", vond Yvonne Klein Rouweler (GL). D66-raadslid Thijs Melkert vond dat er door de gemeente onvoldoende is gekeken naar andere locaties voor de pilot. ,,Met deze omwonenden begin je met een achterstand", vond hij.

BOERDERIJ Raadslid Jan van Panhuis (SGP) stelde voor om de pilot liever te houden in bijvoorbeeld een historische boerderij in Hierden, 'met een honderd procent gesloten ecosysteem', al dan niet met een Bed and Breakfast erbij. Hij verkoos in elk geval de locatie aan de Groene Zoomweg boven het Rappad.

De vier oppositiepartijen pleiten ervoor dat de gemeente opnieuw gaat kijken of er niet betere plekken zijn. Het college van B en W had als alternatief ook een plaats langs de Groene Zoomweg aangedragen, maar vond dat zelf niet de meest ideale keus.

WEERSTAND Erwin Enklaar (HA) hield vast aan het Rappad. ,,Wat voor locatie je ook kiest; het roept weerstand op", meende hij. Hij kreeg steun van Marcel Heldoorn (CU) die vond dat de pilot ook goed zichtbaar moet zijn. ,,De toekomstige bewoners willen ons ook laten zien dat het wel kan; leven zonder licht, gas en water, maar met regen, zon en wind."

PARALLELWEGDe fractie van de VVD wil dat eerst gesproken – 'én geluisterd' – wordt naar de toekomstige bewoners van de tiny houses. ,,Is het Rappad wel een goede keus?", vroeg Menno Doppenberg zich af. Zijn fractie wil dat er meer rekening wordt gehouden met het oorspronkelijke plan, waarin de gemeenteraad zich vooral uitspreekt voor de komst nieuwe woonvormen in Harderwijk, zoals de kleine huisjes. Doppenberg wees daarbij ook op de Parallelweg, een gebied dat in zijn ogen heel geschikt is als toekomstige locatie voor de tiny houses. De raad neemt tijdens de volgende raadsvergadering, op 1 november, een definitief besluit over de de pilot met de tiny houses. En over de locatie daarvoor.