• In het scenario 'Eilandhoppen' wordt de Stille Wei een eiland met langs de stadsmuur een lang getrapt plein.

    Gemeente Harderwijk

Remake voor de Stille Wei

HARDERWIJK Het grasveld van de Stille Wei krijgt een remake. Voor het veld, dat in de wintermaanden fungeert als hondenuitlaatplaats en 's zomers als overloop-parkeerterrein voor Dolfinariumbezoekers en evenemententerrein, zijn afgelopen winter plannen gemaakt door de Klankbordgroep De Wellen. Ook over een invulling van het ijsbaanterrein is nagedacht.

Harry Schipper

In de klankbordgroep hebben ondernemers, omwonenden en vertegenwoordigers van verenigingen zich vanaf eind oktober beziggehouden met de vraag wat er met De Wellen moest gebeuren, nu de nieuwe boulevard bijna klaar is. Uiteindelijk rolden er acht scenario's uit de bus, die de gemeentelijke tekenaars opnieuw hebben voorgelegd aan de groep, waarna er eerst vier en uiteindelijk twee overbleven.

Burgemeester en wethouders krijgen deze twee scenario's aangeboden. Ze kregen alvast namen: 'Eilandhoppen' en 'Landschapsmeubel'. B en W maken hieruit nog een keus en leggen die dan voor aan de gemeenteraad.

EILANDHOPPEN In scenario 'Eilandhoppen' wordt de stadsmuur met een 'boulevardplint' geaccentueerd, waardoor er 'een soort balkon van de stad aan het water' ontstaat. De poort van de Blauwverversteeg fungeert hierin als 'een markante deur naar de binnenstad'. De plint zelf ziet eruit als een langgerekt plein met verschillende verblijfsruimtes om te zitten, uit te kijken en te wandelen.

In ditzelfde scenario loopt de boulevard door over het Zeepad als een soort kustweg langs De Wellen. De Stille Wei en het ijsbaanterrein verworden in dit scenario tot eilanden. Het eiland aan de kant van het Plantagepark krijgt de vorm van een atol, zodat er 's winters nog steeds op een ijsbaan geschaatst kan worden. De eilanden zijn bereikbaar via loopbruggen. Het beschutte water om deze eilanden is geschikt om in te kanoën, te waterfietsen en te 'suppen'.

In het scenario 'Landschapsmeubel' worden De Wellen langs het Wolderwijd verlaagt door middel van een 450 meter lang stoer houten landschapsmeubel waar je over kunt wandelen, maar ook zitten en uitkijken over het Wolderwijd en naar het Strandeiland.

In beide scenario's blijft ruimte voor de ijsbaan. Er zijn twee varianten: de huidige traditionele vorm en een variant met een asfaltvloer waarop buiten het schaatsseizoen ook geskeelerd en hardgelopen en gesport kan worden.

HONDENSTRAND Hondenbezitters zijn over deze laatste variant met asfalvloer niet zo te spreken. In beide scenario's is ook rekening gehouden met een plek waar honden het water in kunnen. In Harderwijk bestaat nergens een hondenstrand, waar dat kan.

Het idee om dat te realiseren won vorig jaar de titel 'Beste stadsidee' en een geldbedrag van 45.000 euro. In beide ontwerpscenario's is er ook rekening mee gehouden dat er evenementen zoals LaLaLand op kunnen plaatsvinden.