• Stichting BITT

Robot Yumi in dienst bij BITT Belevingscentrum

HARDERWIJK Robot Yumi is maandag 19 december officieel in dienst getreden bij BITT Belevingscentrum Wetenschap en Technologie. Piet Mosterd van AWL-Techniek heeft deze bijzondere robot overgedragen aan de nieuwe educatieve instelling BITT. 

Yumi is een tweearmige, collaboratieve robot en maakt samenwerking tussen mens en robot realiteit. Yumi wordt momenteel gebruikt door jongeren van klas 1 van verschillende scholen in het voortgezet onderwijs uit Noord Veluwe. In december hebben meer dan 1.700 leerlingen de mogelijkheden van Yumi onderzocht en ervaren. De jongeren hebben geleerd dat met deze robot een ingewikkeld programma gemaakt kan worden. Vooral de eenvoud van programmeren leert dat elke leerling een persoonlijk programma kan maken.

BITT verzorgt interactieve en inspirerende workshops waarbij kinderen en jongeren enthousiast worden gemaakt voor techniek door 21ste eeuwse vaardigheden te gebruiken. Deze organisatie doet dit om jeugd op jonge leeftijd hun talent in de techniek te laten ontdekken. Voor de workshop robotica worden hele kleine tot grote robots met verschillende functies gebruikt. BITT heeft een vestiging in Harderwijk, maar werkt regionaal.

AWL heeft in Harderwijk een vestiging waar ruim vierhonderd medewerkers elke dag geautomatiseerde en gerobotiseerde lasmachines ontwikkelen en bouwen. Het bedrijf vindt het belangrijk dat jeugd al op school met robots leert werken. AWL investeert graag in bekendheid voor jeugd in robotica. Niet in de laatste plaats omdat er in de toekomst meer deskundige medewerkers noodzakelijk zijn.