• (Archieffoto ter illustratie).

    Politie Ede

RvS: 'Drugspand Harderwijk terecht gesloten'

HARDERWIJK Burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft een drugspand in Harderwijk terecht voor twaalf weken gesloten. Dat heeft de Raad van State beslist naar aanleiding van het bezwaar van de twee bewoners van het pand. Zij waren in beroep gekomen tegen de uitspraak van de rechtbank waarin de burgemeester ook in het gelijk was gesteld.

Wijnand Kooijmans

In eerste instantie had de burgemeester een aantal stukken van de politie overlegd met het verzoek dat alleen de Afdeling Bestuursrechtspraak hiervan kennis zou nemen. Dit verzoek werd echter al eerder door de Afdeling afgewezen en daarom alsnog door Van Schaik aan de twee bezwaarden beschikbaar gesteld.

De twee indieners van het bezwaarschrift zijn eigenaar van de woning en wonen daar met hun twee kinderen. Door de politie werd op de zolder van de woning een in werking zijnde hennepkwekerij en - drogerij aangetroffen. Dit resulteerde er uiteindelijk in dat 10 januari van dit jaar door de burgemeester werd besloten het pand voor twaalf weken te sluiten.

EENMANSACTIE Volgens de bezwaren heeft de burgemeester hierbij onder meer niet voldaan aan de eis dat zijn besluit voldoende gemotiveerd moet zijn. De man gaf tevens aan dat de kwekerij en -drogerij een eenmansactie van hem is geweest en verder niemand in het gezin hiervan afwist. Ook wordt aangevoerd dat de woning geen bekendheid genoot in het drugscircuit, er geen loop, drugshandel of overlast was en de overtreding al was gestopt op het moment dat de sluiting door de burgemeester werd opgelegd.

De man vindt dat burgemeester Van Schaik niet heeft gemotiveerd waarom hij voor een sluiting van twaalf weken heeft gekozen en de sluiting ook aan zijn echtgenote heeft opgelegd terwijl die door de rechtbank was vrijgesproken. Kritiek is ook dat de burgemeester niet heeft voldaan aan zijn verplichting om aan de onschuldige bewoners vervangende woonruimte aan te bieden. Mede omdat in Harderwijk geen betaalbare, vervangende woonruimte beschikbaar is en het gezin daarom tijdelijk wordt gescheiden.

STIGMATISEREND Volgens de man heeft de situatie psychologisch en emotioneel grote invloed op het gezin en werkt het plaatsen van een bord 'Drugspand gesloten' vooral ten opzichte van de kinderen stigmatiserend.

Het hoogste Nederlandse rechtscollege komt tot de conclusie dat niet kan worden ontkend dat er een handelsvoorraad drugs is aangetroffen in de woning. Het ging om hennep met een gedroogd gewicht van 1,8 kilo alsmede een hennepkwekerij met 150 hennepplanten en een hennepdrogerij. De stroom werd illegaal afgetapt.

TERECHT Volgens de Raad van State had burgemeester Van Schaik het recht het pand zonder voorafgaande waarschuwing te sluiten. De twee bezwaarden hebben bovendien, zo vindt het rechtscollege, niet aannemelijk gemaakt dat er geen relatie bestaat met het criminele circuit. Dat de rechter slechts één oogst bewezen vond en de vrouw heeft vrijgesproken, doet daar niets van af, zo luidt het oordeel.

De gemeente Harderwijk was tevens niet verplicht voor vervangende woonruimte te zorgen. Ouders van minderjarige kinderen zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van vervangende woonruimte. Er wordt tevens op gewezen dat de burgemeester heeft aangeboden te willen helpen zoeken naar vervangende woonruimte en dat voor een huurprijs van rond de 700 euro per maand. De twee bezwaarden hebben, zo vindt de Raad van State, niet aannemelijk gemaakt dat zij de kosten voor vervangende woonruimte gedurende twaalf maanden niet kunnen betalen.

TERECHT Het rechtscollege is tevens van mening dat het bord bij de woning terecht is geplaatst. Het feit dat dit bord stigmatiserend kan werken, hoeft geen reden te zijn hiervan af te zien. De bezwaarden worden daarom door de Raad van State volledig in het ongelijk gesteld.