• Archieffoto: Koen Suyk

'Samenwerking Uwoon en Stimenz loont: aantal huisuitzettingen blijft laag'

ERMELO/HARDERWIJK Het aantal huisuitzettingen bij Uwoon blijft laag en vergelijkbaar met voorgaande jaren, meldt de woningcorporatie. ,,De samenwerking van Uwoon met Stimenz levert daar een belangrijke bijdrage aan." In 2015 moesten volgens de partijen elf huurders de woning verlaten (in 2014 tien; in 2013 ook elf). Het ging om twee huisuitzettingen in Elburg, vier in Ermelo en vijf in Harderwijk. In de meeste gevallen is huurachterstand de oorzaak van een huisuitzetting. In twee gevallen had de huisuitzetting een andere oorzaak, namelijk overlastproblematiek en hennep.

De cijfers van Uwoon liggen al enkele jaren ruim onder het landelijk gemiddelde. In 2014 moest bij Uwoon circa één per duizend huurders de woning verlaten, waar dat bij middelgrote en grotere corporaties in Nederland rond 2,5 tot 3 lag. Brancheorganisatie Aedes maakte bekend dat het aantal huisuitzettingen wel voor het tweede jaar op rij is gedaald, door het herstel van de Nederlandse economie. Ook werken steeds meer corporaties samen met partijen op het gebied van schuldhulpverlening.

Ook Uwoon werkt al langere tijd intensief samen met partners als Stimenz, 'met goede resultaten'. Het doel is huisuitzetting, maar ook toekomstige betalingsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Een medewerker van Uwoon bezoekt samen met een maatschappelijk werker een huurder met betalingsachterstand. Vaak zijn er namelijk meerdere sociaal-maatschappelijke oorzaken voor betalingsproblemen. Stimenz kan de bewoner helpen met het oplossen ervan. Daardoor kan een eventueel volgende huurachterstand dan voorkomen worden. De samenwerking zorgt voor minder zaken naar de deurwaarder en geen onnodige deurwaarderskosten voor de huurder, betere betalingsafspraken en op een eerder moment een juiste begeleiding voor huurders.