• Pixabay.com

Scholieren in gesprek met wethouder over groene energie

HARDERWIJK Wethouder Pieter Teeninga van Harderwijk praat donderdag met leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Veste over groene energie. Hij doet dat ik het kader van de Dag van de Duurzaamheid. Thema is die dag 'Genoeg voor iedereen, voor nu én later'.

De leerlingen gaan tijdens de les aan de slag gegaan met zonne-energie, windenergie en aardwarmte, energie uit natuurlijke en duurzame bronnen. De Hortus, het Centrum voor Natuur en Milieu, geeft tien gastlessen weg. Deze gastles hoort bij de nieuwe leskist Groene Energie, voor groep 7 en 8, en is te leen via de website van De Hortus. De leerlingen van De veste zijn de eerste die de gastlessen volgen.

Voor gemeente Harderwijk is dit een speerpunt. In de routekaart naar klimaatneutraal Harderwijk stelt gemeente Harderwijk ten doel voor 2031 een vermindering van de CO2 uitstoot van 45 procent. Dit gebeurt door energie te besparen, zelf energie op te wekken en CO2 te compenseren. Daarnaast ondersteunt de gemeente burgerinitiatieven, het collectief inkopen bij bijvoorbeeld de energiecoöperatie Endura. Ook op het gebied van groene energie, bijvoorbeeld de gasloze wijk in Het Waterfront en het stimuleren van het gebruik van zonne-energie.

Het is de bedoeling dat er goede ideeën komen om besproken te worden. ,,Op deze manier zijn leerlingen bezig met groene vormen van energie, denken ze na over duurzaamheid en maken we samen een bestendige toekomst voor later", aldus een enthousiaste wethouder Pieter Teeninga.