• Harry Schipper

'Scouts zetten Harderwijk op de kaart' 

HARDERWIJK Met een investering van ruim een half miljoen euro willen de Harderwijkse scouts van de Verbraak Margriet Groep en Ragay Redoz op hun bosrijke scoutingterrein De Veldhorst aan de Strokelweg 4 twee nieuwe gebouwen plaatsen en eentje vervangen. Plus twee nieuwe stookhutten, nieuwe toiletten, wasruimten en douches, keukens en een 'uitdagend parcours' van klim- en klautermaterialen aanleggen, midden op het ruim zes hectare grote terrein.

Harry Schipper

 

Aankomende zaterdag 13 mei, als scoutingvereniging Ragay Redoz haar Open Dag houdt, presenteren beide verenigingen hun plannen aan wethouder Jeroen de Jong. Want zoveel geld, ruim een half miljoen, hebben ze niet. Ze vragen de gemeente daarom een eenmalige subsidie van 345.000 euro. De rest proberen ze los te krijgen van sponsoren en fondsen. Met zelfwerkzaamheid willen ze kosten laag houden. En ook beheer, exploitatie en onderhoud kunnen de scouts - met hulp van flink wat (volwassen) vrijwilligers - zelf.

 

OVERNACHTINGEN Volgens de beide voorzitters van de scoutingvereniging staat de eenmalige subsidie al vermeld in de, gemeentelijke Kadernota, die volgende maand door de gemeenteraad wordt besproken en daarna vastgesteld. ,,We vragen anders nooit subsidie aan de gemeente, dus we hopen  dat het deze ene keer gaat lukken", zegt voorzitter Kees Versluys van Ragay Redoz. ,,Voor dat geld krijgt de Harderwijkse samenleving wel wat terug", voegt hij er meteen aan toe. De scoutingverenigingen draaien zonder gemeentelijke subsidie, doordat ze de groepsaccommodaties op hun terrein verhuren aan andere scoutingverenigingen, scholen en andere verenigingen. Jaarlijks overnachten er nu zo'n 6600 jongeren en hun leiders. Na realisering van 'Buitenplaats Scouting Harderwijk' kon dat aantal overnachtingen wel eens doorgroeien naar 15.000, zo verwacht Johan Willemse van de Verbraak Margriet Groep.

 

TERUGKOMEN Hij: ,,Met Buitenplaats Scouting Harderwijk zetten we de stad Harderwijk flink op de kaart. De groepen gaan vrijwel allemaal naar de stad voor een bezoek aan Dolfinarium en binnenstad. Ze zijn allemaal enthousiast over de stad. Je ziet dan ook dat jonge scouts, die vaak later zelf leider worden van een groep, daarmee later terugkomen. En ook scholen, uit binnen- en buitenland, zien we vaak met nieuwe groepen terugkomen."

 

De besturen van de twee scoutingverenigingen, die elk ongeveer de helft van het bosterrein bezitten, zijn al twee jaar lang druk met plannen maken. Versluys: ,,Eerst wilde onze buurman, camping Het Verscholen Dorp, ons terrein kopen om uit te breiden. Ze wilden er horeca en luxe boomhutten op bouwen. Die gesprekken liepen op niets uit en toen we dat terugkoppelden naar de wethouder  Jeroen de Jong, daagde hij ons uit met de opmerking 'je mag ook zelf met plannen komen, hoor'.''

 

OPEN DAG De Open Dag van de scouts is deze zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Op het programma staan onder andere spelactiviteiten, klauteren en klimmen en brood bakken boven een kampvuurtje. Scouting staat open voor kinderen vanaf 5 jaar tot jongeren tot 23 jaar.