• De haven vol motorboten van de 112- jarige KNMC, die Harderwijk uitkoos voor de opening van het vaarseizoen.

    Mieneke Braakman

Sobere opening vaarseizoen KNMC

HARDERWIJK Het had zaterdag een feestelijke gebeurtenis moeten worden: de opening van het Nederlandse vaarseizoen door de Koninklijke Nederlandse Motorboten Club (KNMC) in de Harderwijkse haven. Door een noodlottige gebeurtenis werd dit toonaangevende vaarevenement een sobere, aangepaste ceremonie.

Mieneke Braakman

Meer dan tachtig feestelijk versierde boten met zo'n 200 schippers uit heel Nederland waren daags ervoor al naar de haven gevaren. Wethouder Marcel Companjen zou de openingshandeling verrichten met het hijsen van de vlaggen. Vlak voor de ceremonie wordt echter een lid van de KNMC, de 70- jarige Jan van der Aa uit Wamel, onwel. Hij is niet per boot gekomen, maar met de auto en een aanhangwagen vol spullen voor het Schipperskoor van de KNMC. De ambulancemedewerkers zijn snel ter plaatse en reanimeren de man in een boot van een bevriende schipper van Van der Aa.

STEMMING Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de stemming onder alle aanwezigen in de haven en op de Boulevard steeds bedrukter. De stemming slaat om naar verslagenheid, als na een klein uur het stoffelijk overschot van Van der Aa vanaf de boot op een brancard wordt afgevoerd, met zijn vrouw aan zijn zijde. Het is duidelijk dat hij het niet heeft gehaald. Sommigen laten hun tranen de vrije loop. ,,Hij was zo'n actief lid van onze vereniging. Iedereen kende hem'', zegt een schippersechtpaar uit Volendam. De voorzitter Commissie Evenementen van de KNMC, Jacques van Ruiten, trekt zich terug voor overleg met wethouder Companjen en de havenmeesters. ,,We moesten snel schakelen. Na intensief overleg met alle betrokkenen en ons bestuur, hebben we besloten om het programma wel door te laten gaan, maar in aangepaste vorm. Dat zou Van der AA zelf ook hebben gewild, daarvan zijn we overtuigd.'' Er zijn geen vlaggen gehesen. De schippers zijn de binnenstad ingetrokken en zijn 's avonds met een bus naar de Heerlickheidt in Ermelo vervoerd. ,,De daar geplande feestavond hebben we op een waardige manier invulling gegeven. Met een herdenking, een minuut stilte en aangepaste, rustige muziek. Met een openingsdiner in plaats van een feestavond'', zegt Van Ruiten. Elk jaar wordt het de opening van het vaarseizoen in een andere plaats gehouden. Harderwijk was dit jaar uitgekozen ,,vanwege de mooie locatie, tussen de Vischpoort en het water' en nadat de havenmeesters Harderwijk flink hadden gepromoot'', laat de organisator van de KNMC weten.

UITGEKOZEN Wethouder Companjen: ,,We waren zeer vereerd dat de KNMC onze gemeente had uitgekozen om het vaarseizoen te openen. Het geeft aan dat we meteen na het realiseren van de nieuwe boulevard en de havens goed op de 'vaarkaart' staan en dat ook varend Nederland ons weet te vinden. Het is dan natuurlijk uitermate triest dat dit vlak voor de opening gebeurt.'' De KNMC belooft, zeker nog eens terug te komen voor een feestelijke opening van het vaarseizoen. ,,Maar nog niet volgend jaar'', zegt Van Ruiten.