• Sander Koning

SOS Dolfijn blijft voorlopig in Harderwijk

HARDERWIJK De afgelopen maanden hebben Stichting SOS Dolfijn en Ecomare onderzocht of een vergaand samenwerkingsverband en een verhuizing van SOS Dolfijn naar Texel mogelijk zou zijn. ,,Helaas bleek het niet haalbaar om de financiering rond te krijgen die nodig is om een opvangcentrum voor bruinvissen en dolfijnen bij Ecomare te realiseren", laat de stichting weten.

Om het project tot een succes te maken waren veel sponsors en fondsen nodig die het project wilden steunen. ,,Ondanks de vele positieve reacties op de verhuizingsplannen bleek het lastig om deze steun te vinden binnen het tijdsbestek dat de organisaties zich hadden gegeven. Voor beide partijen is het teleurstellend dat de verhuizing naar Texel niet doorgaat." De twee organisaties blijven echter samenwerken en kennis uitwisselen. Niet alleen wat betreft het helpen en opvangen van zeedieren in nood, maar ook op gebied van educatie. Zo zal SOS Dolfijn op 3 augustus aanwezig zijn tijdens de Walvisdag bij Ecomare met een try-out van 'Het Reizende Walvisziekenhuis', een nieuwe interactieve en leerzame rijdende expo van de stichting.

De wens om te verhuizen naar de kust blijft voor SOS Dolfijn onverminderd aanwezig. De stichting heeft de ambitie om samen met geschikte partners de natuurbeschermingsboodschap aan een breed publiek over te brengen en hulpverlening aan walvissen in nood te optimaliseren. De bruinvisopvang is daarbij een fantastische basis. De stichting richt zich de komende tijd op het verkennen van andere mogelijkheden. Tot die tijd zal de stichting gevestigd blijven op de huidige locatie in Harderwijk.

Voor de bouw van een nieuw opvangcentrum aan zee en om alle opvangwerkzaamheden te continueren, doet de stichting een oproep aan iedereen die het werk een warm hart toedraagt: SOS Dolfijn heeft de hulp van sponsoren, donateurs en vrijwilligers hard nodig.

Meer informatie en mogelijkheden zijn te vinden op de website www.sosdolfijn.nl.