• Harry Schipper

Stadsdichter Harderwijk wil toegankelijk zijn

HARDERWIJK Even voorstellen: sinds begin vorige maand de nieuwe Stadsdichter van Harderwijk: Henk Ruiter. Aangenaam. En met 36 levensjaren meteen ook de jongste van een illuster rijtje grijzende stadsdichters die elk drie jaar achtereen dicht over gewone én bijzondere dingen die in Harderwijk of Hierden gebeuren.

Harry Schipper

Het Kontakt wil de jongste stadsdichter ooit meteen het allerhoogste podium geven door zijn gedichten voortaan met regelmaat in deze krant te publiceren. 
,,Tja, gelegenheidsgedichten. Dat was wel even nieuw voor mij ja", krabt Ruiter zich eens onder de kin. Misschien wel zoals hij deed toen hij voor het stadsdichterschap werd gevraagd. ,,Ja, daarover moest ik nog wel even nadenken. Ik vroeg me af of ik wel geschikt was, welke vrijheid ik zou krijgen en wat men van mij verwacht." Wat 'm over de streep trok, was dat hij altijd zelf het initiatief mag nemen om ergens over te schrijven. ,,Of ik wordt gevraagd", luidt de resterende optie. ,,En dat kan een organisatie zijn, maar ook een inwoner. Als het maar een groter belang dient dan bijvoorbeeld jezelf."

SINTERKLAAS ,,Gedichten zijn een kunstvorm en dichten kun je op allerlei manieren", vindt Ruiter. Zijn eerste - práchtige - gedicht als stadsdichter gaat over een mooie lentedag. Het mist rijmelarij, metriek en andere stijlkenmerken van een gedicht, zoals de meesten van ons zich dat voorstellen. ,,Rijmen? Onzin: dat doe je alleen met Sinterklaas! En ja; het mooie weer, een paar weken terug, is dus niet van speciaal belang voor Harderwijk. Maar iedereen was er toen wel héél erg mee bezig!" Geen gerijm, wat wel? ,,Je legt er meestal veel van jezelf in. Ik ook, maar dan wel zó dat het anderen aanspreekt. Dat ze zich erin herkennen. En daarvoor hoeven ze me echt niet te kennen, hoor!" Henk Ruiter werkt in het dagelijks leven als sociaal juridisch medewerker bij MEE Veluwe, waar hij ondersteuning biedt aan mensen met een beperking. Daarvoor was hij welzijnswerker in Ermelo. Hij schreef al op z'n zeventiende gedichten en songteksten. ,,Dat waren meer persoonlijke gedichten, ontstaan vanuit een persoonlijke behoefte. Ik heb me later geprobeerd hierin te ontwikkelen", aldus de gitaar spelende singer & songwriter, want dat is ie dus ook.

BETROKKEN ,,Hoe het stadsdichterschap bevalt? Dat moet ik nog ervaren. Ik woon en leef nu negen jaar in de binnenstad. Ik ben gaan houden van de stad, haar sfeer, de schaal; het is hier zo prettig en ontzettend leuk. Harderwijk is een prachtige stad! De mensen vind ik ook geweldig. Ze doen enorm veel aan cultuur. Ze zijn betrokken met elkaar."
,,Mijn plannen? Ik wil in mijn werk aansluiten bij een breed publiek. Toegankelijke poëzie schrijven, waarin lezers uit Harderwijk en Hierden zich herkennen. Ik kom straks op plekken, waar je normaal niet komt en mag dan mijn visie geven. Dat lijkt me héél leuk. Ik heb er zin in. Zeker!"