• Mieneke Braakman

Stichting Podia Harderwijk blijft voorlopig bestaan

HARDERWIJK Stichting Podia Harderwijk (SPH), exploitant van het Stadstheater, Catharinakapel en Estrado, heeft besloten om zich voorlopig toch niet op te heffen. In augustus vorig jaar nam de politiek het (verrassende) besluit om voor een nieuwe cultuurorganisatie, Stad als Podium (SaP), te kiezen én het huidige Stadstheater op te knappen. Omdat in het besluit niet werd gerept over de rol voor SPH, liet voorzitter Van Walsem weten dat de stichting zich op zou heffen. Omdat hiermee ook het Stadstheater dicht zou moeten, heeft de gemeente er bij SPH op aangedrongen om zich nog niet op te heffen.

Mieneke Braakman

SPH heeft nu besloten om in ieder geval tot 1 januari 2020 te blijven voortbestaan, zodat het goed aan kan sluiten op het podiumaanbod van de nieuwe SaP- connectie. Bovendien is beloofd dat Estrado en de Catharinakapel hun jaarlijkse subsidie van bijna 90.000 euro tot 2020 blijven behouden en dat er voor aanpassingen van beide gebouwen 240.000 euro komt.

De directeur van Poppodium Estrado en de Catharinakapel, Jan Peter Hijnberg, laat weten dat hij in de toekomst wel wil samenwerken met de nog op te richten nieuwe cultuurorganisatie Stad Als Podium. ,,Cultuurkust en Popschool, het gaat allemaal om podia.''

COVERBANDS Voorlopig is hij druk met de programmeringen. Vooral Estrado timmert hard aan de weg de laatste tijd. Er is veel te doen en in Harderwijk wordt er veel gepraat over bands die komen optreden. Vooral goede coverbands staan op het programma. ,,Gemiddeld halen we 100 bezoekers binnen. Met de oorspronkelijk Harderwijkse band Flaming Stars was de zaal zelfs vol. Zo speelt Voltage op 3 februari, een grotere naam. Met andere bekende bands zijn we in onderhandeling. Wie dat zijn, kan ik nog niet bekendmaken'', zegt Hijnberg, die meestal 'JP' wordt genoemd.

BESTEDEN ,,We hebben netto zo'n 70.000 euro subsidie van de gemeente te besteden. Dat is in de basis te weinig, als je dat vergelijkt met andere podia in middelgrote gemeenten. Die krijgen wel het dubbele aan subsidie. Harderwijk wil wel een stad met grote ambities zijn, maar denkt vaak nog als een dorp. Door het te lage subsidiebedrag moesten wij aanpassingen doen in de programmering. Wij hebben als doel om een groot deel van de Veluwe en Flevoland te bedienen.''

GROTE NAMEN Door veel te schuiven met het beschikbare geld en door fors te onderhandelen kan Estrado nu toch wat grotere namen binnenhalen. Hijnberg: ,,Daarvoor moeten we dan ook de toegangsprijzen daarop aan laten sluiten. En natuurlijk, wij maken zo goed mogelijk prijsafspraken met de bookers zodat de grotere namen ook bij ons kunnen optreden. De bedoeling is om Estrado meer naamsbekendheid te geven door grotere bands te contracteren. Maar echt dure bands die bijvoorbeeld 4000 euro kosten, dat is een te groot risico. Je weet namelijk niet of je de zaal daarmee vol krijgt'', zegt Hijnberg. In totaal mogen er van de brandweer 400 mensen in Estrado, waarvan 250 beneden in de podiumzaal.

FUNCTIE Behalve het binnenhalen van grotere namen, is de functie van Estrado ook om plaatselijke en regionale bands een podium te bieden. Elke vrijdag is er 'Plug In', voor iedereen die mee wil doen om muziek te maken. ,,Hier komen jongeren en zelfs kinderen die samen muziek maken. We hebben een vrijwilliger met veel ervaring, die dan tips kan geven en de muzikanten een beetje begeleiding geeft. We willen ook de jongeren die aan de zijkant van de samenleving staan, uit 'Talenthouse' binnenhalen. Die hebben daar ook een studiootje waar wordt gerapt. De verbindende factor moet zijn: muziek. De kunst is om zoveel mogelijk optredens te realiseren met een goede balans en een zo breed mogelijke programmering, van metal tot jazz, met het gestelde budget van de gemeente. Daar vechten we voor.''

HORECA Estrado heeft naast de gemeentelijke subsidie ook inkomsten uit de horeca-exploitatie. Daarbij worden er nu ook oefenruimtes voor (beginnende) bands verhuurd en is Estrado te huur voor feesten. De directeur en horeca/programmeur zijn betaalde krachten. Verder zijn er zo'n dertig vrijwilligers actief. Elke vrijdag staat 'Plug In' op het programma.