• Christianne van der Wal blijft als gedeputeerde in 'het prachtige' Hierden wonen.

    Harry Schipper

'Supertrots en hartstikke blij'

HARDERWIJK Wethouder Christianne van der Wal wordt namens de VVD gedeputeerde in de nieuwe coalitie van de provincie Gelderland. Volgende week donderdagavond treedt ze af. Haar opvolger wordt Bert van Bijsteren, tot voor kort provinciaal statenlid en daarvoor VVD-raadslid in Harderwijk. Hij wordt nog diezelfde raadsvergadering tot wethouder benoemd.

Harry Schipper

De voordracht van Van der Wal werd donderdag wereldkundig gemaakt. ,,Ik ben daar supertrots op en hartstikke blij. Wat een mooie stap", was haar eerste reactie 's avonds in het lokale politieke radioprogramma RaadsTaal op Veluwe FM.

MINISTERS ,,Grappig; ik zat op dat moment in het bewindvoerdersoverleg. 'Ik moet even een interview geven op de lokale radio in Harderwijk', zei ik. Vonden de ministers en staatssecretarissen wel leuk", lacht Van der Wal. Als landelijke VVD-voorzitter reist ze wekelijks af naar Den Haag, waar ze 'vaak' een kop koffie drinkt en overleg voert met mensen als minister-president Marc Rutte of Tweede Kamer VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff.

INNOVATIE Van der Wal gaat zich als Gelders gedeputeerde bezighouden met mobiliteit, economische zaken, Europese betrekkingen en samenwerking én met innovatie.

Elf jaar geleden beklom de Hierdense het lokale politieke podium. Twee jaar als raadsopvolger, vier jaar als raadslid en nog eens vijf jaren als wethouder. Eerst met economische zaken, sport en werkgelegenheid in haar portefeuille. Vorig jaar ruilde ze sport in voor recreatie en toerisme en kreeg ze er ook duurzaamheid en Waterfront, Drielanden en Lorentz III bij.

Terugblikkend ziet ze 'Harderwijk op de kaart zetten' als haar grootste verdienste. ,,We hebben ons ingekocht bij de Hanzesteden, samen Heerlijk Harderwijk vormgegeven en een koppeling met Visit Veluwe tot stand gebracht." Ook op lokaal sportgebied 'heb ik veel bereikt', vind ze. Haar laatste verdienste vormt de aanbestedingsstrategie van Waterfront III. ,,Ik heb fijn met het college samengewerkt. Met Jeroen en Gert Jan zijn we tegelijk nieuw begonnen. Als een soort strijders: we waren echt een droomteam", glundert ze.

NETWERK ,,Ik zie mezelf als een wethouder met lef. Ik durf ergens voor te staan, m'n nek uit te steken en om niet altijd leuk gevonden te worden", zegt ze zelfbewust. Ze gebruikt haar enorme landelijke netwerk als wethouder. ,,Ik spreek als partijvoorzitter veel in zaaltjes in het land. Dan noem ik altijd Harderwijk."

BESCHEIDEN ,,Onwaarschijnlijk hoe bescheiden Harderwijk is", vertelt de aankomende Gelders gedeputeerde daar telkens. ,,Harderwijk is zó sterk in ontwikkeling, met prachtige historische gebouwen, zoveel goeie horeca, dat Strandeiland en al die verschillende woonwijken, met daarbij Hierden: zo'n ontzettend mooi dorp. Ik ben blij dat ik daaraan als wethouder een steentje mocht bijdragen."