• Henk Merjenburgh

Tóch geen stemming over koopzondagen

HARDERWIJK De door het dissidente raadslid Joop van der Veer met veel bombarie aangekondigde motie waarin invoering van koopzondagen wordt gevraagd, nog vóór het toeristenseizoen begint, wordt vanavond tijdens de raadsvergadering tóch niet ingediend.

De motie, die mede wordt ingediend door PvdA, VVD, D66 en naar verluidt ook Harderwijk Anders, kan vanavond niet op een meerderheid rekenen, omdat twee raadsleden afwezig zullen zijn. Het gaat om het PvdA-raadslid di Zehra Sariaslan en de eenmansfractie Ibrahim Karayavuz. Van beiden is bekend dat zij vóór de motie zouden hebben gestemd.

Een teleurgestelde Joop van der Veere laat in een persverklaring weten 'deze ontwikkeling zeer te betreuren, ook richting alle voorstanders, ondernemers en inwoners, van de koopzondag'. ,,Voor nu is het niet anders maar wij gaan geen zinkend schip te water laten", stelt Van der Veere. Hij hoopt dat hij bij de verkiezingen voldoende stemmen krijgt, zodat hij na de verkiezingen een nieuwe poging kan wagen. Na de raadsverkiezing liggen de kaarten voor invoering van koopzondagen vermoedelijk beter dan nu, omdat het CDA heeft aangekondigd zich niet langer tegen invoering te zullen verzetten. Of ze vanavond voor de motie hadden gestemd, valt te betwijfelen.

Of de CDA-fractie vanavond voor de motie had gestemd, mag sterk worden betwijfeld. Er heerst bij bij het CDA namelijk nog nét geen juichstemming over het niet indienen van de koopzondag-motie. Fractievoorzitter Peter Sels: ,,Het is duidelijk dat wij niet blij waren met deze motie. Vooral omdat het onderwerp een zorgvuldige en genuanceerde afweging verdient, op basis van een goed gedragen proces. Daarbij zijn wij van mening dat dit onderwerp na de verkiezingen besproken en afgestemd moet worden, waarbij met respect voor iedereen een goede oplossing wordt gevonden. En niet even snel en haastig voor de verkiezingen. Eerst is de kiezer aan zet. De kiezer willen we daarin serieus nemen en op basis daarvan met elkaar in gesprek gaan."

De PvdA-fractie, die eind vorig jaar nog met 15 stemmen voor en 14 tegen een motie over invoering van proefkoopzondagen zag aangenomen, laat bij monde van lijsttrekker Wilco Bos nu weten dat ze vanavond wél voor hadden gestemd, 'omdat het wel een mooi signaal gaf', maar dat de inhoud van de motie feitelijk een compromis was dat met de andere indieners was bereikt: "Er is met alle voorstanders geprobeerd om de invoering van de koopzondag te versnellen door middel van een motie. De inzet van de Partij van de Arbeid hierin was om ook gelijk te starten met de wijziging van de Verordening Winkeltijden Harderwijk. Zo win je daadwerkelijk tijd. Hier was echter geen meerderheid voor, dus kwam er een compromis-motie uit, waarin de uitwerking van het voorstel bij het volgende college ligt. Feitelijk dus geen snellere invoering en iets wat je ook na de verkiezingen kunt regelen zonder tijd te verliezen."

Bos heeft wel een verklaring voor de afwezigheid van Zehra Sariaslan: ,,Zij vandaag spreker bij de Nederlandse ambassade in Turkije. Ze spreekt daar over vrouwenrechten en emancipatie in het kader van internationale vrouwendag. Aangezien dit zowel haar werk als haar passie is, wilden we haar deze unieke kans niet ontnemen als fractie. Zoiets komt nu eenmaal niet dagelijks voorbij. Als er een besluit had voorgelegen om de koopzondag daadwerkelijk te versnellen hadden wij natuurlijk alles in het werk gesteld om voltallig aanwezig te zijn, zoals we dat ook gedaan hebben met ons initiatief voor de koopzondagen afgelopen december. Nu gaan we er met alle voorstanders keihard aan werken dat na 21 maart de ondernemers de vrijheid krijgen die zij al jaren verdienen."

Bij de fractie van de ChristenUnie is verbaasd: ,,Dit is toch wel erg merkwaardig", vindt fractievoorzitter Marcel Companjen. ,,Eerst wordt er met veel bombarie in februari 2018 een motie aangekondigd inzake de koopzondag door Joop van der Veere, die kort daarvoor Gemeentenbelang heeft verlaten om dit te kunnen doen. Diezelfde Joop die samen met de PvdA een lintje heeft doorgeknipt bij de eerste koopzondag op proef in december 2017. In februari 2018 is dan het verhaal dat het beter is om dat in maart 2018 te doen. En dan is het maart 2018 ... en dan wordt de aangekondigde motie een paar uur voor de raadsvergadering ingetrokken, omdat twee voorstanders, waaronder iemand van diezelfde PvdA, kennelijk andere prioriteiten hebben en niet aanwezig zijn bij de laatste raadsvergadering van deze periode. Heel apart."