• Archief BDU Media

Theater Harderwijk zet aanval in

HARDERWIJK "Vind jij net als Tineke Schouten, Speelman en Speelman, Jandino Asporaat en vele andere bekende Nederlanders dat Theater Harderwijk moet blijven bestaan? Laat dan van je horen!" Met deze tekst op haar actiewebsite 'TheaterJA.nl' hebben bestuur en medewerkers van Theater Harderwijk sinds deze week een frontale aanval ingezet tegen een dreigende sluiting. Met posters in bushokjes, aanplakbiljetten, ansichtkaarten en via diverse social media-kanalen willen ze het theater-minnend publiek in Harderwijk en omgeving met een handtekeningenactie mobiliseren.

Harry Schipper

Sluiting wordt gevreesd, omdat ergens na de zomer de Harderwijkse gemeenteraad de knoop moet doorhakken: doorgaan met het Theater Harderwijk (en dus geld steken in een flinke verbouwing), of kiezen voor het concept 'De Stad als Podium'. Of kiezen voor nóg iets anders, bijvoorbeeld een mengvorm van beide plannen. Zo'n mengvorm betekent wel dat er meer geld op tafel moet komen dan de nu gereserveerde 2,5 miljoen euro. En ook dat er elk jaar meer gemeentelijke subsidie gaat naar podiumkunsten. Nu krijgt Theater Harderwijk - samen met Estrado en de Catharinakapel -jaarlijks 325.000 euro om leuke podiumprogramma's naar Harderwijk te halen.

Die eenmalige 2,5 miljoen en jaarlijkse 325.000 euro kan natuurlijk ook op een hele andere manier uitgegeven worden. Bijvoorbeeld door op pleinen en in parkjes, kroegen en andere locaties in de binnenstad van Harderwijk podiumvoorstellingen te organiseren. Die plannen staan in de conceptuitwerking 'De Stad als Podium', dat samen met het rapport 'Visie op Podiumkunsten' afgelopen donderdagavond door de leden van de commissie Samenleving werd voor-besproken. Zij adviseren hun fracties in de gemeenteraad om 'De Stad als Podium' nóg concreter uit te laten werken. Of liever toch maar niet.

Vicevoorzitter Kees Kooijman van de Stichting Podia Harderwijk is blij met het concept 'De Stad als Podium'. Volgens hem is het al 'staande praktijk' in Harderwijk en doet het theater er ook aan mee. Kooijman is minder blij dat die activiteiten straks worden betaald van het budget dat nu nog vooral naar het theater gaat. "Zo kunnen we het theater niet openhouden en zal het moeten worden gesloten", hield hij de commissie voor. Volgens hem wordt er door het gemeentebestuur 'nu al voorgesorteerd' op een keus tussen De Stad als Podium - en het theater sluiten - óf doorgaan met Theater Harderwijk. Stichting Podia Harderwijk ziet liever dat het gemeentebestuur 'zijn ijzeren harnas aflegt', dus gaat voor een model waarbij zowel het theater kan voortbestaan als podiumkunsten een plek krijgen in de stad. Volgens Kooijman kan dat alleen als Harderwijk het budget voor podiumkunsten verhoogt. "Anders staat het theater straks niet meer op vijfhonderd meter van onze binnenstad, maar op dertig kilometer in Amersfoort of Apeldoorn. Kies alsjeblieft voor 'en-en' en niet voor 'of-of'".

Aleid Hekstra van Stichting de Plantage ziet toekomst in het concept De Stad als Podium. Zij bracht naar voren dat de voormalige Plantagekerk tegenover de Smeepoort geschikt kan worden gemaakt als binnenlocatie voor podiumkunsten. Haar stichting wil het kerkgebouw bovendien openstellen voor allerlei andere culturele en maatschappelijke activiteiten. "De financiën gaan we dus voor een veel breder publiek inzetter dan het beperkte publiek dat af en toe eens binnen wil zitten", betoogde Hekstra.

Cultuurwethouder Gert Jan van Noort vindt dat er op het gebied van podiumkunst nu ook al veel gebeurt. ,,Maar we willen met De Stad als Podium een kwaliteitsslag maken en koppelingen maken met andere partijen, bijvoorbeeld op het gebied van zorg of sport." Ook hij zou het liefst gaan voor een mengvorm. ,,Dan hoor ik graag van u als raad hoeveel miljoen extra ik daarvoor krijg: drie, vier of vijf miljoen euro? Als college moet ik ruimte krijgen van de raad." Volgens CU-raadslid Marcel Companjen is dat extra geld er niet. ,,En komt dat er ook niet, vermoed ik." Van Noort waarschuwde de commissie ervoor dat veel van de huidige evenementen in Harderwijk worden georganiseerd door een kleine kern van vrijwilligers. ,,Wat als die wegvallen?" Volgens hem moet daaraan gedacht worden als de raad al dan niet besluit om het concept de Stad als Podium concreter uit te werken. De commissieleden kwamen er niet uit: zij willen in de eerstvolgende raad debatteren. Een debat waarin de vraag centraal staat of bij alle gedurfde en inspirerende plannen voor meer podiumkunst in Harderwijk nog plek - en geld - is voor het Theater Harderwijk. Eén partij, het CDA, liet donderdag al weten te kiezen voor 'en-en'. Dennis Koning: ,,Wij kiezen voor De Stad als Podium in combinatie met Theater Harderwijk, dus niet voor de Plantagekerk. En ja, dat mag wat ons betreft meer geld kosten. Hoeveel meer? Laat het college maar een voorstel doen." Koning heeft nog 'veel meer vragen'. De belangrijkste: "Wat gaat De Stad als Podium ons opleveren?"