• harderwijk.nl

Theaterplan niet klaar voor besluit

HARDERWIJK Het door het college aangeprezen en aanbevolen plan van de SAP-connectie - om op allerlei plekken in de binnenstad podiumkunsten te vertonen - is nog niet rijp voor besluitvorming door de Harderwijkse gemeenteraad. Dat vindt een meerderheid van de leden van de commissie Samenleving. Vooral het door het college geopperde plan het huidige bibliotheekgebouw te gebruiken als nieuw binnen-theater bevat 'teveel losse eindjes' en onzekerheden. Los van de vraag of de locatie aan de Academiestraat daarvoor überhaupt wel geschikt is, kan niemand zeggen wat de verbouwing gaat kosten, wie het 'biebtheater' gaat exploiteren en hoeveel gemeenschapsgeld er jaarlijks bij moet om die exploitatie rond te krijgen. Tot na middernacht duurden donderdag de presentaties van de partijen die plannen hadden ingediend en de daarop volgende vragen van de commissieleden.

Harry Schipper

Met name het plan van de SAP-connectie, dat het college van B&W had uitgekozen om mee verder te gaan, bleef vragen oproepen. Bij dat plan hoort een binnen-theater in of bij de binnenstad. Aanvankelijk hadden de plannenmakers daarbij de Plantagekerk op het oog, maar die locatie viel op het laatste moment plots af. Het college stelde daarop voor om het binnen-theater in de bieb te situeren. De bibliotheek zelf krijgt dit jaar onderdak in het stadhuis aan de Havendam, waardoor het gebouw toch leeg kwam te staan. ,,Een konijn uit de hoge hoed", vonden diverse raadsfracties. Het voorstel kwam zó onverwacht, dat zelfs de deskundigen, die alle plannen hadden gewikt, gewogen en doorgerekend, er niks zinnigs over konden zeggen. Niet eens of het logistiek wel mogelijk was. Alleen een schatting: verbouw tot 'vlakkevloer-theater' met zo'n driehonderd zitplaatsen kost iets tussen de vier en zestien miljoen euro. Wie het biebtheater gaat exploiteren en wat het gaat kosten? Niemand had daarop een antwoord. ,,Wij in elk geval niet", aldus directeur Marijke Licher van Cultuurkust, één van de partijen die de Stad als Podium-plannen bedacht en steunt.

Waarover nemen we nu straks in de raad een beslissing? Waar zeggen we straks 'ja' tegen, zo vroegen diverse raadsleden zich dan ook af. De meesten willen graag een besluit nemen, want de discussie sleept zich al meer dan twintig jaar voort. In die tijd kwam een plan voorbij een theater in het Waterfront te realiseren. Ook dit bleek té duur qua investering. En er kon ook geen marktpartij worden gevonden die het wilde exploiteren. Het huidige theater aan de Stationslaan is ook dringend toe aan een renovatie. Er ligt al een tijdlang een kant-en-klaar plan klaar om het voor drie miljoen te verbouwen. Maar het huidige college wil de jaarlijkse subsidie, nu zo'n 375.000 euro, afbouwen. Het college subsidieert liever de plannen van de SAP-connectie. Plannen waarvan ook de ondernemers in de binnenstad profiteren, omdat het meer bezoekers trekt, zo liet voorzitter Cees van Oostrum van het Centrummanagement weten. Cultuurwethouder Gert Jan van Noort denkt dat van een goede programmering van podiumkunsten in de Harderwijkse binnenstad niet alleen toeristen en bezoekers uit de regio, maar ook de eigen inwoners van de stad profiteren. Het pleidooi van voorzitter Kees Kooijman van de Stichting Podia Harderwijk te kiezen voor het bestaande theater, ontlokte de wethouder de opmerking dat het theaterbezoek al jaren achtereen terugloopt en dat er telkens geld bij moet. Hij stelt voor om voor veertig mille te onderzoeken wat de mogelijkheden en kosten zijn van het biebtheater. De meeste commissieleden willen dat er voor de zomer een besluit wordt genomen, maar zeggen dat nu niet te kunnen 'omdat er zoveel open eindjes' aan het collegevoorstel zitten. Commissievoorzitter Bert van Bijsteren stelde daarom voor de beslissing om het wel of niet in de komende raadsvergadering te behandelen over te laten aan de fractievoorzitters die dinsdagavond 7 februari bijeen komen.