• Theater Harderwijk

Toneelmeester Maurice Portier ontvangt Gouden Krommer van Youp

HARDERWIJK Maurice Portier, toneelmeester van Theater Harderwijk, heeft vrijdagmiddag 3 november de Gouden Krommer opgespeld gekregen door cabaretier Youp van 't Hek. De Gouden Krommer wordt uitgereikt door de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) als een teken van erkenning en waardering voor een theatertechnicus die 40 jaar lang in dienst is in de Nederlandse theaterwereld.

Ook overhandigde Youp de bijbehorende onderscheiding en een fles van Youps favoriete wijn uit Italië. ,,Toen ik in het vak begon - want ik ga het natuurlijk alleen over mijzelf hebben - kwam ik in Hoogeveen. Ik moest het vak nog leren en jij ook. Het was voor mij altijd en groot feest om naar Hoogeveen te komen want daar was Maurice. Ik kon met jou altijd lachen, hard werken en mooie dingen maken. Op een gegeven moment vertrok je naar Sneek. Laatst kwam ik in Sneek, maar geen Maurice! Toen kreeg ik het aanbod om deze speld uit te reiken in Harderwijk aan een technicus die ik goed ken. Ik dacht wie ken ik in Harderwijk? Maar dat was Maurice uit Hoogeveen! Veertig jaar in het vak! Ik vind het nogal wat. Ik feliciteer je enorm." Maurice was verrast en overrompeld. ,,Een droom is uitgekomen. Dit zal ik nooit meer vergeten."

Directeur Priscilla Muller: ,,Wij zijn ontzettend blij met een vakman als Maurice. In twee jaar tijd heeft Maurice de manier waarop wij theater maken naar een nog hoger niveau getild. Wij zijn er trots op dat wij dit jubileum met hem mogen vieren."

De krommer als woord is voortgekomen uit de traditie van de dagelijkse praktijk bij het bouwen van decorstukken. De krommer is een grote spijker, waarvan de kop is omgebogen en die dient als een pin om twee scharnierhelften met elkaar te verbinden. De Zilveren Krommer wordt uitgereikt bij een 25-jarig jubileum.