• Bert Poelman is actief met de stichting De ultieme uitdaging'.

    Arda Konings

Veilige omgeving voor kankerpatiënten

ERMELO Van jongs af aan beweegt Bert Poelman eigenlijk al, oftewel zo'n beetje zijn hele leven. In zijn vrije tijd, maar ook tijdens zijn carrière als infanterist bij Defensie. Momenteel misschien nog wel fanatieker dan ooit tevoren. Want de laatste jaren zet Bert zich in als trainer en instructeur, met name op gebied van bewegen voor kankerpatiënten.

Arda Konings

Sinds november 2013 is de stichting 'De ultieme uitdaging'  - waar Bert Poelman ook de penningmeester van is -  in het leven geroepen om mensen met kanker een veilige omgeving te bieden waar ze een gevarieerd bewegingsprogramma kunnen volgen. Iets waar hij graag de aandacht voor wil vragen. 

 

,,Wees eerlijk, vrouwen met een kaal hoofd van de chemo, zie je niet zo snel naar de reguliere sportschool gaan. Terecht. Vrouwen zijn toch ijdel. Hier voelen ze zich veilig en kunnen ze hun pruik afdoen met sporten", licht Poelman toe in het sfeervolle onderkomen van de stichting aan de Stationsstraat 91A. De sportman die in 2004 met een borstkanker patiënte in aanraking kwam, ging vanaf dat moment samen met haar workshops Nordic Walking en themaweekenden verzorgen: ,,Helaas was zij niet meer te genezen, maar bleef ze zolang als mogelijk was wel bewegen. Ze heeft zelfs de vierdaagse nog uitgelopen."

AANGEPAST PROGRAMMA In 2010 ging Poelman met een aantal borstkanker patiënten de ultieme uitdaging aan door de Mont Ventoux in Frankrijk te beklimmen. ,,Zo is uiteindelijk dus ook de stichting ontstaan. Het jaar daarop wilde de groep de berg weer op, maar zag daar tegen op. ,,Die berg op gaan is één ding. Maar dan moest er van te voren wel meer conditie- en krachttraining worden gedaan. Middels een aangepast programma dus. Toen kwam opeens van het een het ander en zag ik dat dit pand te huur was. Ik ben direct in gesprek gegaan met de broers Griffioen. Bijna de gehele inrichting, van vloerbedekking tot aan stoelen en tafels toe, hebben we gekregen.  Een aantal gediplomeerde topinstructeurs geeft inmiddels op geheel vrijwillige basis les in yoga, pilatus, nordic walking, spinning, conditie- en circuittraining."

LAAGDREMPELIG Met name door het wegvallen van de vergoeding uit de basisverzekering voor 'Herstel en Balans' denkt Poelman met de stichting in een behoefte te kunnen voorzien, bij een grote groep kankerpatiënten. ,,Het is een slechte zaak dat de oncologie fitprogramma's niet meer worden vergoed. De ultieme uitdaging is hier- laagdrempelig- op ingesprongen. Voor zes tientjes kan er tien weken lang gesport en aan beweging gedaan worden aan alles wat je maar wilt. Op 4 februari tijdens wereldkankerdag, zijn de deuren van ons pand geopend en kan er kennis gemaakt worden met alle genoemde bewegingsmogelijkheden. Ook is er ruimte voor een stiltewandeling, een klankschalen sessie, een stoel- of ontspanningsmassage en een reiki- of voetreflexbehandeling. Op diverse plekken in het dorp worden die dag ook rode rozen uitgedeeld.

Voor meer informatie kijk op www.deultiemeuitdaging.nl.