• Archief BDUmedia

Veluwe genomineerd voor 'mooiste natuurgebied'

ERMELO De Veluwe dingt met twaalf andere natuurgebieden mee naar de titel 'Mooiste Natuurgebied van Nederland'. Dat werd maandag bekend gemaakt.

De voorzitter van de vakjury, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, heeft maandag de namen van de dertien genomineerde nationale parken bekend gemaakt, die nog meedingen in de landelijke verkiezing van het mooiste natuurgebied. Dit is een initiatief van het Rijk om het Nederlands publiek meer te betrekken bij de natuur én de natuurgebieden de kans te geven zich verder te ontwikkelen. De drie gebieden met de meeste stemmen ontvangen maximaal 300.000 euro om te investeren in het Nationaal Park. Daarnaast kan de vakjury zelf ook nog één Nationaal Park aanwijzen.

De Veluwe ligt tussen Utrecht, de Veluwerandmeren, de IJssel en de Rijn en is daarmee het grootste aaneengesloten natuurgebied. Met bijzondere beschermde plant- en diersoorten als wilde jeneverbes, zonnedauw, vliegend hert, zwarte specht, wespendief en tapuit. En met uitgestrekte bossen, bijzondere heidevelden en spectaculaire zandverstuivingen, mooie uitzichten en de unieke wildbeleving van wild zwijn, damhert, ree, edelhert, wisent en moeflons.

Het Veluwemassief en aanliggende gebieden vormen een internationaal bijzonder landschap met een eigen watersysteem, ondergrond en reliëf. In dit landschap zie je bewijzen van menselijke ingrepen uit het verleden: de 'celtic fields', Hanzesteden, landgoederen en het zendgebouw in Radio Kootwijk. Een veelzijdig gebied met in het midden de twee oudste nationale parken van Nederland: De Hoge Veluwe en Veluwezoom.

De rijkdom van het Veluwse landschap en de natuur en het cultureel erfgoed zorgen voor een gevarieerd aanbod van belevingsmogelijkheden. Denk naast de parken maar aan het Kröller-Müller Museum, Paleis het Loo, Apenheul, Burgers' Bush en wildsafari's met wisenten.

Stemmen kan tot 31 oktober op www.mooistenatuurgebied.nl. Op 1 november wordt de winnaar van de verkiezing bekend gemaakt.