• CDA-raadslid Gerdien Morren bij het fietspad, met rechts achter haar het bestaande trottoir 'vol haakse hoeken'.

    Harry Schipper

Extra pad langs hele Zeepad

HARDERWIJK Het Zeepad tussen de binnenstad en de fietsbrug over de A28 krijgt over (bijna) de hele lengte een vrijliggend wandelpad naast het al bestaande fietspad. De gemeente gaat met aan- en omwonenden bekijken waar het precies moet lopen.

Harry Schipper

Het extra pad komt er omdat een meerderheid van de gemeenteraad een motie steunde van het CDA-raadslid Gerdien Morren. Alleen de oppositiepartijen D66, PvdA en GroenLinks stemden tegen. Deze fracties betoogden – tevergeefs – dat er over de hele lengte van het Zeepad al een voetpad loopt.

POSTBODE Morren en haar partijgenoten kregen vorig jaar al signalen van aanwonenden dat zich op het huidige fietspad regelmatig gevaarlijke situaties voordoen, omdat het niet alleen wordt gebruikt door fietsers, maar ook door wandelaars, joggers, rolstoelers en zelfs rollatorgebruikers. ,,Er loopt inderdaad ook een voetpad langs de huizenrand", stelt ze, ,,maar dat wordt bijna niet gebruikt; het pad van trottoirtegels zit vol met haakse hoeken en loopt heel onprettig. De Fietsersbond stelt dat het meer een pad is voor de postbode. Niet om over te wandelen."

ONVEILIG Het raadslid stelt dat nu de wijk Drielanden met de aanleg van Harderweide haar voltooiing nadert, er steeds meer fietsers gebruik maken van het geasfalteerde fietspad, dat de nieuwbouwwijk verbindt met de binnenstad. Het Zeepad maakt ook nog eens deel uit van fietsknooproutes, zodat er ook veel toeristen over fietsen. ,,Het is er soms druk. Zeker als er dan ook nog eens wandelaars over lopen, leidt dat soms tot hinderlijke en zelfs onveilige situaties. Ook in het donker zie ik er regelmatig mensen over wandelen. Hondenbezitters die hun hond nog even uitlaten. Of er hierdoor ongelukken zijn gebeurd, weet ik niet. Maar zoals het nu is, kan het er natuurlijk een keer mis gaan. Zeker als je hier niet zo bekend bent, verwacht je niet dat ze ook op dit fietspad wandelen."

Morren beseft dat het huidige fietspad zo populair is, omdat het zo fraai is gelegen in een brede groenstrook tussen de wijk Stadsweiden en het Wolderwijd.

,,Ik hoop dat op sommige plekken het huidige trottoir langs de huizen kan verdwijnen, omdat ze toch haast niet worden gebruikt. Vooral het laatste deel, vanaf de Stedenmeen tot aan de fietsbrug. Uiteraard moet dat in overleg met de aan en omwonenden. Het moet natuurlijk niet weer zo'n pad met betontegels worden. Ik denk eerder aan een natuurlijke verharding, waar je met een rolstoel makkelijk over kunt rijden. En het mag niet zo zijn, dat er voor de aanleg bomen worden gekapt: dat zou zonde zijn."

SAMENSPRAAK Over de aanlegkosten maakt Morren zich niet al te druk. ,,Het pad wordt ongeveer zestienhonderd meter lang en zou 1.20 meter breed moeten worden. Ik heb even geïnformeerd bij ambtenaren. Dat kost maximaal 75.000 euro." Wethouder Jeroen de Jong ziet 'zeker een mogelijkheid' voor een nieuw wandelpad langs het Zeepad. Hij belooft dat de gemeente met een voorstel komt, 'in samenspraak met gebruikers en omwonenden'.