Voor het eerst meer aansluitingen op glasvezelnetwerk dan op coax-kabel

HARDERWIJK Voor het eerst telt de gemeente Harderwijk meer aansluitingen op het glasvezelnetwerk (FttH) dan op het traditionele coax-netwerk, meldt netwerkexploitant CAI Harderwijk. Inmiddels maakt 60 procent van de huishoudens gebruik van het open glasvezelnetwerk, terwijl in 58 procent van de woningen nog een coax-aansluiting functioneert.

Voor CAI Harderwijk is deze ontwikkeling een bewijs dat de keuze voor een open glasvezelnetwerk de juiste is geweest. In vergelijking met landelijke cijfers is het percentage glasvezelgebruikers in Harderwijk en Hierden overigens hoog: in 'verglaasde' gebieden is 40 procent aangesloten op glasvezel, in Harderwijk 60 procent.

Sinds 2014 is in de gemeente Harderwijk een nieuw glasvezelnetwerk uitgerold. Dit is aangelegd door CAI in samenwerking met investeerder Bouwfonds CIF. ,,Bijzonder is dat CAI een open netwerk biedt, met structurele scheiding van netwerk en diensten en laagdrempelige netwerktoegang voor alle partijen. Meerdere providers bieden er hun diensten aan en maken concurrentie op het netwerk realiteit."

Momenteel zijn er zes dienstaanbieders actief op het Harderwijkse glasvezelnetwerk: Solcon, Plinq, XSyou, KPN, Fiber Nederland en Caiway. ,,Het open netwerk in Harderwijk heeft een uniek karakter. De Consumentenbond gebruikte de situatie in Harderwijk als voorbeeld van hoe het moet. De Europese Unie onderscheidde CAI Harderwijk zelfs met de European Broadband Award 2015."

Volgens CAI Harderwijk-directeur Edo Kweldam gaat de opmars van glasvezel en de afname van het aantal traditionele CAI-abonnees sneller dan verwacht. Het percentage van 60 procent stond in de prognoses voor 2017. Het feit dat CAI Harderwijk abonnees verliest, omdat zij overstappen naar glasvezel is een gewenste situatie. ,,Een hoge bezetting van het glasvezelnetwerk met daarbij veel keuzemogelijkheden voor de consument is ons uiteindelijke doel. Dat wij steeds meer een achtergrondrol als beheerder van het netwerk vervullen, is precies wat wij willen. Vanuit die positie kunnen we de inwoners van Harderwijk en Hierden het best bedienen."

Meer informatie: www.caiharderwijk.nl.