• Gemeente Harderwijk

VVV Harderwijk stilletjes verdwenen

HARDERWIJK Toeristen hadden al veel moeite het te vinden, maar ook Harderwijkers die bij de VVV moeten zijn, wacht nu een teleurstelling: het steunpunt van de VVV in Harderwijk bestaat niet meer.

Harry Schipper

Het toeristisch informatiepunt van de VVV in de bibliotheek aan de Academiestraat hield eind vorige maand op te bestaan. Dat is zo'n vier jaar nadat de VVV vertrok uit het ANWB-kantoor aan de Bleek. Daarvoor had de Vereniging voor Vreemdelingen haar eigen onderkomen onder het stadhuis aan de Havendam.

Geldgebrek vormt de reden van het definitieve vertrek van de VVV. Aanvankelijk werd het steunpunt betaald door het Veluws Bureau voor Toerisme, het VBT. Maar dat ging in 2014 failliet. De periode erna werd het steunpunt in de lucht gehouden door de Bibliotheek Noordwest Veluwe, dat zelf ook te maken heeft met teruglopende inkomsten. De organisatie van 'Het verhaal van de stad' wilde het steunpunt ook niet met geld te helpen. In plaats daarvan opent zij de komende bij vijf hotels in Harderwijk fysieke informatiepunten om gasten en toeristen te voorzien van toeristische informatie.

Stadspartij Harderwijk Anders maakt zich zorgen over het vertrek van het VVV-steunpunt. Bij monde van raadslid Gertien Koster kreeg het college van B&W de vraag of zij hiervan wel op de hoogte was. Wethouder Christianne van der Wal van toerisme bevestigde dat. Ze wees erop dat de meeste toeristen en gasten zich tegenwoordig vooral online op de hoogte stellen voor een dagje uit in de stad. De nieuwe informatiepunten liggen volgens de wethouder 'verspreid door de stad' en kennen 'zeer ruime openingstijden'.