• Harry Schipper
  • Harry Schipper
  • Harry Schipper
  • Harry Schipper
  • Harry Schipper

Waterfront flink in trek

HARDERWIJK Met de officiële start van de bouw van 28 eengezinswoningen aan de Watersportboulevard is een nieuwe - de vierde - fase ingegaan van de woningbouw in het Harderwijkse Waterfront.

Harry Schipper

Vrijwel alle toekomstige bewoners waren woensdagmiddag ingegaan op de uitnodiging van gemeente en het bouwconsortium TBI Synchroon en TBI Koopmans Bouwgroep met Boskalis om ter plekke symbolisch ieder hun 'eerste paal' in de grond te slaan. Ze volgden daarmee wethouder Pieter Teeninga, die met een flinke houten voorhamer als eerste zijn 'eerste paal' fanatiek een paar flinke meppen verkocht.

De Watersportboulevard is één van de zeven wijken in het Waterfront en de eerste die nu wordt gebouwd nadat de woningbouw in de eerste wijk, het Zuidereiland, zo goed als voltooid is. Daar zijn alle zeventig woningen, appartementen en penthouses inmiddels verkocht.

De nieuwe wijk ligt min of meer ingeklemd tussen het Zuider- en Noordereiland en de provinciale weg N302 de polder in. De Watersportboulevard ligt in het verlengde van de huidige Strandboulevard en loopt helemaal door tot aan de nieuwe jachthaven De Knar, vlakbij het aquaduct. Het blok met 28 woningen is het eerste blok koopwoningen dat je tegenkomt als je vanaf restaurant Kokki (voorheen Papa Beer) de (nog niet gebouwde) brug over de Vissershaven oversteekt en in noordelijke richting wandelt over de (eveneens nog niet bestaande) Watersportboulevard.

Onderweg passeer je eerst nog een klein parkje aan je linkerhand en een forse parkeergarages aan je rechterhand. Ook dat is er allemaal nu nog niet. In plaats daarvan veel wit zand, dat metersdiep vanonder de met asbest verontreinigde bovenlaag vandaan is gehaald. Daardoor is de asbestlaag zelf nu zó diep onder de grond weggewerkt ,dat daar boven veilig gewoond en

geleefd kan worden.

Toch genieten de zandvlaktes in het Waterfront, evenals het door een brede gracht ervan gescheiden al helemaal bewoonde Zuidereiland veel bekijks. Veel geïnteresseerden overwegen ook om in het Waterfront te gaan wonen. ,,Niet verwonderlijk, want het Waterfront wordt een heel bijzonder stukje Harderwijk. Eén van de mooiste woongebieden van Harderwijk en de regio", hield Teeninga de toekomstige bewoners voor.

Volgens algemeen directeur Hans Smit van bouwonderneming TBI Koopmans 'zit de vaart er nu goed in'. ,,Dat is goed, want zo komt de wijk snel tot ontplooiing", meent hij.

Koopmans bouwt de nieuwe woningen, elf herenhuizen en twee forse hoekwoningen aan de zijde van de boulevard en nog eens vijftien eengezinswoningen ernaast en erachter, volgens een nieuw concept 'speciaal ontwikkeld om de bouwkwaliteit zo hoog mogelijk te krijgen'. De woningen worden daartoe grotendeels geprefabriceerd. Volgens Smid kan daardoor, nu de fundering is gelegd, 'héél snel omhoog worden gewerkt, waarna de woningen glasdicht kunnen worden gemaakt'. Smid schat in dat door deze bouwwijze de oplevering van de huizen al in het eerste kwartaal van volgend jaar kan plaatsvinden.

Dat is niet alleen fijn voor de 28 stellen en gezinnen die dan na lang wachten en veel geduld eindelijk hun (casco-opgeleverde) woningen binnenin zelf mogen afbouwen, inrichten en

betrekken. Het is ook fijn voor de vele gegadigden die ook wel in het Waterfront willen wonen, maar dat nog niet kunnen, omdat op dit moment in het Waterfront geen enkele woning meer te

koop is. Pas in oktober start de volgende verkoopfase van woningen. Wel start eind dit jaar alvast de bouw van een complex huurappartementen aan de watersportboulevard.