• Wethouder Bert van Bijsteren en heemraad Frans ter Maten op de splinternieuwe loopbrug van het Crescentpark.

    Harry Schipper

'We hebben er een pareltje bij'

HARDERWIJK De loopbrug is klaar. De speeltoestellen ook: kinderen uit Drielanden zitten er letterlijk bovenop, of laten zich vol vaart langs de twee kabelbanen naar beneden roetsen. En de fikse ondiepe wadi's, aaneengesloten kuilen van bij elkaar zo'n 2,5 hectare, staan al vol met water.

Harry Schipper

Even verderop scheren de oeverzwaluwen over de Crescentplas; superdruk om hun jongen in de betonnen oeverwand vol nesten te voeden. Ook een rommelig wandje zand en struiken tegenover het gloednieuwe hondenstrand is klaar: hier mogen in de toekomst flitsende ijsvogeltjes nestjes bouwen. Alle eiken, dennen, berken, moerascipressen, elzen en wilgen zijn ook al aangeplant. Klaar is het park allerminst, getuige de mannen van grond-, weg- en waterbouwbedrijf Hoornstra-Ophof die met hun elektrische graafmachines (want: 'duurzaam') voorlopig nog druk zijn met het aanleggen van verhardingen en zelfs een natuurstenen rivierbedding.

WELKOM Het Crescentpark is pas na de zomer af, maar wie er alvast een kijkje wil nemen is vanaf nu welkom, zo liet de gemeente maandagmiddag weten tijdens een sneak preview tijdens een werkbezoek van wethouder Bert van Bijsteren en heemraad Frans ter Maten van het Waterschap Vallei en Veluwe. Aanleiding vormde de voltooiing van de nieuwe loopbrug die een flink stuk van het park doorsnijdt.

Van Bijsteren typeert de nieuwe loopbrug als 'verbinding' tussen wijk en park. ,,De brug staat ook voor alle duurzame ideeën en voor duurzaamheid", aldus de kersverse wethouder, doelend op de inspraak die de bewoners op de inrichting hebben gehad, voordat landschapsinrichter Vic Activating Landscapes er een prachtig 'speel- en doepark' van maakte. ,,Harderwijk heeft er weer een pareltje bij." De brug is onderdeel van een vier kilometer lange wandelroute die langs de hoge geluidswal van de A28 en de nieuwbouw van Harderweide voert.

HITTESTRESS Heemraad Ter Maten steekt bij zijn bezoek aan het park zijn bewondering niet onder stoelen of bankjes. ,,Een genot voor de zintuigen", citeert hij. De dagelijkse bestuurder van het waterschap wijst op het grote belang van de Crescentplas: ,,Het klimaat verandert. Eén bui en in Hilversum en Ede staat het blank. Tegelijkertijd is ons werkgebied sinds de hete zomer van vorig jaar nog steeds kurk en kurkdroog en zijn de grondwaterstanden nog steeds niet op orde en hebben we in de steden te maken met hittestress, die leidt tot minder arbeidsproductiviteit en gezondheidsproblemen. Maar deze wijk Harderweide is klimaat-robuust en gaat bovendien héél veel woonplezier opleveren."

BLANK Ook aanwezige Waterschapsbestuursleden tonen zich onder de indruk van het park, dat in staat is om de gevolgen van extreme neerslag op te vangen, voordat het water wordt afgevoerd naar de ernaast gelegen Beek van de Hoge Geest, die onder de dichtslibbende snelweg door uitmondt in het Wolderwijd. De waterstand in de bekkens kan dan met gemak een halve meter stijgen, tot maximaal een meter. Dan staat meteen een deel van het park (eventjes) blank.