• Harry Schipper

Wethouder Pieter Teeninga vertrekt

HARDERWIJK Wethouder Pieter Teeninga wil na de gemeenteraadsverkiezing in maart volgend jaar stoppen als wethouder. Marcel Companjen, nu nog fractievoorzitter voor de ChristenUnie, heeft zich aangediend als zijn beoogd opvolger.

Harry Schipper

Beide mannen maakten dit maandagmiddag bekend. De 62-jarige Teeninga is eerste locoburgemeester van Harderwijk en heeft in zijn huidige wethouders-portefeuille ruimtelijke opgaven, onderwijs, bovengemeentelijke ontwikkelingen en milieu Hij vindt het na zo'n 25 jaar gemeentepolitiek, waarvan bijna elf jaar als wethouder in drie opeenvolgende colleges en negen jaar als raadslid, 'voldoende geweest'. ,,Er is geen specifieke reden om ermee te stoppen. Ik heb me gewoon afgevraagd: 'waar doe je goed aan?' Het werk als wethouder is geweldig mooi, maar ook intensief. Leeftijd en gezondheid spelen ook een rol. Dan is hier een punt". Teeninga benadrukt voldoende energie te hebben om na het beëindigen van zijn wethouderschap nieuwe uitdagingen op te pakken. ,,Ik ga niet met pensioen hoor!" Maar zijn plek op een dertigste en dus laatste plek op de conceptkandidatenlijst van de ChristenUnie geeft wel aan dat hij geen lokale politieke functie meer ambieert.

MEESTE STEMMEN Het bestuur van de ChristenUnie heeft Marcel Companjen weer bovenaan die lijst geplaatst en ziet in hem de ideale wethouderskandidaat. ,,Vooropgesteld natuurlijk dat de ChristenUnie na de volgende verkiezingen weer een wethouder mag leveren", stelt bestuursvoorzitter Maarten van de Fliert. Die kans is groot, want de ChristenUnie behaalde bij de laatste raadsverkiezingen van alle politieke partijen de meeste stemmen. Companjen, al sinds 2002 gemeenteraadslid, heeft 'veel zin' in het wethouderschap: ,,Het lijkt mij heel mooi om het stokje van Pieter over te nemen. Ik zal dat met veel plezier doen. Het lijkt me prachtig om dit ook een keer te beleven. En ik kan als wethouder nog meer bouwen aan de toekomst van Harderwijk en Hierden". De net vorige maand vijftig geworden fractievoorzitter - in het dagelijks leven senior juridisch medewerker bij de rechtbank in Utrecht - heeft er wel lang over moeten nadenken: ,Ik heb het nu ook goed naar mijn zin bij de rechtbank."

KOOPZONDAGEN Gevraagd naar zijn voorkeur voor een portefeuille noemt hij direct sociale zaken. ,,Dat ligt me het meest na aan het hart". Maar hij ziet ook een uitdaging in de nieuwe Omgevingswet, die in 2021 in werking treedt en waarin de overheid alle regels voor ruimtelijke projecten bundelt. ,,Daar komt een flinke dosis juridische kennis bij kijken", weet Companjen nu al. Maandagavond 13 november mogen de leden van de ChristenUnie zich tijdens een ledenvergadering uitspreken over de kandidatenlijst. De leden buigen zich dan ook over het conceptverkiezingsprogramma. Op de vraag of daarin ook een gewijzigd standpunt wordt ingenomen ten aanzien van de koopzondagen, willen Van de Fliert, Companjen en Teeninga zich nu nog niet uitlaten.