• Harry Schipper

Wijk positief over Crescent Park

HARDERWIJK ,,Ik vond het jammer van die mooie weilanden. Daar hield ik van. Maar zoals 't nu wordt; daar kan ik bést aan wennen!" Zomaar een reactie van buurtbewoonster Karin Meesters, bij de presentatie van de ontwerpplannen voor het Crescent Park, een nieuw 'spannend speel- en doepark in het hart van Harderweide', tevens waterberging als er in de woonwijk veel neerslag valt.

Harry Schipper

Het is druk in Het Startblok. De school staat niet ver van waar nu bulldozers en zandwagens het weidelandschap omtoveren tot het nieuwe park, compleet met hondenstrand en pirateneiland. De inloopbijeenkomst trekt zo'n 200 nieuwsgierigen. ,,Ik hoor veel positieve reacties en mensen zijn érg nieuwsgierig", glimlacht gemeentelijk landschapsontwerper Niek Heijboer. Hij tekende de eerste ontwerpen voor de Crescentplas, maar nu schenkt hij de bezoekers koffie en beantwoordt hun vragen. Victor Dijkshoorn is er deze donderdagavond ook. Zijn ontwerp won de aanbesteding. Zijn bedrijf, het Amersfoortse VIC Activating Landscapes, ontwierp eerder al de tuin van Het Huis van de Stad.

ONTWERP Ook het Stationspark met 'natuurspeelplaats' is uitgevoerd naar zijn ontwerp. ,,Dat iedereen zo positief is, valt me mee. Elders hoor je vaak veel kritiek. Of ze hebben weer wat te mopperen op de gemeente, dat soort dingen. Maar hier niet: men is positief." Tja, moet je dan tegen de komst zijn van groen, waar insecten gek op zijn, zoals geurige lindes en vlindervriendelijke struiken en bloemen? Of een zwaluwwand? Speelroutes voor kinderen en een 'mud route': de natte modderdroom van zowat elk kind en vaak ook hun fanatieke papa? Wat snoepgroen komt er ook, maar geen fruitbomen; daar komen ook wespen op af en die willen we nou net niet. Dijkshoorn tekende ook veel zwarte elzen in, die daar vroeger ook stonden. Dijkshoorn schreef samen met aannemerscombinatie Hoornstra Ophof Infra in op de aanbesteding, dus die mag nu de megaklus uitvoeren. Ook Hoornstra Ophof kennen we in Harderwijk van meer projecten, zoals de metamorfose van de Burgemeester de Meesterstraat tot nette stadsentree vanaf de N302. En van de stationsgeving, inclusief Oranjelaan met parkjes, Weiburglaan en het Westeinde met turbo-rotonde.

STIL Het opgegraven zand gebruikt de aannemer deels om de aarden wal tussen Harderweide en A28 op te hogen naar acht meter. Als daarop straks dat innovatieve geluidsscherm van vier meter staat, kijken de wijkbewoners straks tegen een geluidskering van twaalf meter aan. Wel lekker stil, dat dan wel… Een hondenstrand, waar viervoeters lekker los mogen rondrennen en badderen, komt er ook. Wel met een hekje eromheen.

Voor Tineke Mons, winnares van Hét Stadsidee voor een hondenstrand, nou niet helemaal wat ze in gedachten had: ,,Het is een stukje zand van zo'n tachtig meter lang. Zonder bomen of wat gras", klinkt ze ietwat beteuterd. Strijdlustig ook, want ,,ik ga met de gemeente bespreken om wat meer oppervlak en een groenstrook erbij te krijgen."