• Het huidige restaurant Kokki's en de winkel ernaast maken plek voor 'nostalgische' nieuwbouw.

    Harry Schipper

'Hotel IJsselmeer' herrijst

HARDERWIJK Het fameuze hotel-restaurant IJsselmeer herrijst. Alleen als restaurant dan, met daarboven twee appartementen en daarbovenop nog een penthouse. Tegelijk wordt ook 't Bargje opnieuw ingericht.

Harry Schipper

Het nieuwe gebouw komt precies op de plek waar het stond: op de hoek van de Strandboulevard en de Grote Oosterwijck, dat voor een wat breder terras iets wordt omgelegd. Nu nog staat daar restaurant Kokki's, dat wordt gesloopt, evenals een groot deel van het ernaast gelegen pand, waarin toeristen nu souvenirs en kleding kunnen kopen.

PAPPA BEER Eigenaar John Kok, die samen met zijn zoon Johannes het gelijknamige visrestaurant aan de Strandboulevard drijft, kocht een jaar of vier geleden beide panden, samen met nog een investeerder. Pannenkoekenrestaurant Pappa Beer heette restaurant toen nog. Het ernaast gelegen pand, waar nog enige jaren een Japans sushi-restaurant in was gevestigd, stond al geruime tijd leeg. Het kwam een paar jaar terug in het nieuws, toen de politie op de bovenetages een forse hennepkwekerij aantrof.

RONDOM TERRASSEN Kok en zijn zoon zijn van plan weer een restaurant te beginnen. Niet duidelijk is nog of hij de winkel daarbij trekt. Om het restaurant heen wil hij ook terrassen, ook aan de zijde van de Grote Oosterwijck. Daarvoor wil hij grond kopen van de gemeente. Ook aan de andere zijden wil hij het gebouw iets groter maken dan het nu is. Ambtenaren en de commissie ruimtelijke kwaliteit hebben het bouwplan al getoetst en akkoord bevonden.

GRANDEUR Volgens de Puttense ontwerper Henk Roordink krijgt het nieuwe gebouw weer de 'grandeur' die het ooit had in de naoorlogse geschiedenis van Harderwijk. ,,Het staat op een aansprekend punt, waar straks al het voetvolk dat vanaf de nieuwe parkeergarages naar het Dolfinarium of de boulevard wil, langskomt", aldus de 62-jarige architect, die ook de nieuwe stadshuizen aan het Kerkplein ontwierp.

PARKEERPLEKKEN Het nieuwe pand wordt volgens hem 'alzijdig' en krijgt meer detail en rijkdom dan de huidige opstallen. Met 'alzijdig' bedoelt de architect dat het gebouw er aan alle kanten mooi uit moet zien. ,,Dus geen achterkant meer aan de Grote Oosterwijck, zoals nu. Daar komt ook een ongeveer vijf meter breed terras." De straat moet daarom iets verlegd, weet hij. Omwenden, die nog van Kok informatie krijgen, maken zich nu al zorgen dat er parkeerplekken verdwijnen.

DWANGBURCHT Deskundigen verwachten er archeologische vondsten te doen. De gemeente reserveert daarom de opbrengst van de grondverkoop voor archeologisch onderzoek en behoud van de vondsten, die mogelijk zichtbaar en toegankelijk worden voor publiek.

Archeologen verwachten zeker delen van de stadsmuur aan te treffen. In de Middeleeuwen stond op ongeveer die plaats een zogeheten dwangburcht.