• Henk Merjenburgh

'Wisseling van de wacht' bij foodevent Culihoppen

HARDERWIJK Culinaire liefhebbers genoten zondag voor de zesde keer van Culihoppen in het centrum van Harderwijk. Deze herfsteditie werd een nieuw pad ingeslagen, want de oudgedienden De Boterlap en De Bank maakten collegiaal plaats voor restaurant Caert en Italiaans restaurant Da Gabriele. Samen met de restaurants Klein Parijs, de Dolle Griet, de Hortustuin, Ratatouille en Tommy's zorgden de twee 'nieuwelingen' voor prima wijnspijscombinaties met de herfst als inspiratiebron.

De intentie van de inmiddels negen aangesloten restaurants en organisator C&C Factory is om elke editie 'door te wisselen' om zo culinair Harderwijk nog breder op de kaart te zetten. ,,Het missen van de Bank en de Boterlap op de promotiematerialen leidde in eerste instantie tot wat schrik en onrust. Maar beide restaurants blijven zeker verbonden aan Culihoppen. Ze vinden het te leuk om mee te blijven doen en te laten zien wat ze culinair in huis hebben. Ik wil ze er ook graag bij houden", aldus eigenaresse Henny Doppenberg.

,,Met het uitbreiden van de poule kunnen we twee keer per jaar voor nog meer culinaire tamtam zorgen in Harderwijk. Tenslotte hebben we als stad de term culinaire Hanzestad geclaimd. Dat vereist samenwerking om dat waar te blijven maken." Welke restaurants in het voorjaar de gastronomische wandeltocht gaan verzorgen is nog een verrassing. Het leek bijna onmogelijk, maar deze editie zorgde opnieuw voor een enorm record: was de tocht in mei binnen 24 uur uitverkocht, de 350 passe-partouts voor deze herfsteditie stonden nog geen twee uur online, toen al waren alle passe-partouts vergeven. ,,We hanteren een wachtlijst, want er zijn elke editie wel deelnemers die door omstandigheden toch opeens verhinderd zijn. Altijd fijn om beide partijen dan van dienst te kunnen zijn en indirect mensen nog blij te kunnen maken met een passe-partout."

Culihoppen heeft inmiddels zijn vleugels uitgeslagen, want op 5 november is Elburg voor het eerst het toneel voor de gastronomische wandeling. ,,Voor Culihoppen ben ik echt op zoek naar sfeervolle, pittoreske centra en Elburg stond al enige tijd op mijn wensenlijstje. Nu is het dan eindelijk zover." Henny Doppenberg vindt het extra leuk omdat menig Harderwijker dan te vinden is in Elburg, zelfs enkele collega's uit de Harderwijkse horeca.