• ANP Lex van Lieshout

Woningprijs Harderwijk naar recordhoogte

HARDERWIJK De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoningen in de gemeente Harderwijk is vorig jaar met 6,49 procent gestegen. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nog nooit was de gemiddelde verkoopprijs zo hoog. 

In 2017 werd er gemiddeld 271.810 euro neergelegd voor een bestaande koopwoning. Vorig jaar was dat 289.462 euro.

In het jaar 1995 kostte een gemiddelde bestaande koopwoning omgerekend naar euro’s nog 98.561 euro.

LANDELIJK De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Nederland is in 2018 toegenomen tot ruim 287.000 euro. In tachtig procent van de gemeenten lag de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning tussen 211.000 en 372.000 euro. In tien procent van de gemeenten was de gemiddelde huizenprijs lager dan 211.000 euro.

DUURSTE EN GOEDKOOPSTE Blaricum is na vier jaar weer de duurste gemeente van Nederland. Gemiddeld kostte een koopwoning in Blaricum meer dan negen ton. Delfzijl is de goedkoopste; een gemiddelde woning kost hier 142.200 euro.

SOORT WONINGEN De gemiddelde verkoopprijs is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Verschillen in gemiddelde transactieprijzen tussen gemeenten worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat verkocht wordt. In gemeenten met relatief veel villa's zal de gemiddelde verkoopprijs doorgaans hoger liggen dan in gemeenten met veel appartementen.