• De Harderwijkers gaan samen met twee vrienden uit Scherpenzeel een wereldreis maken op hun zeilschip.

    Harry Schipper

Zeilend de wereld over met boodschap van vrede

HARDERWIJK Dromen komen uit. Zaterdag 1 juli gooien - vermoedelijk onder luid gejuich van vele tientallen achterblijvers, de Harderwijkers Heidi Schilperoord-Klein (33) en haar man - kapitein - Tom (28) en hun vrienden Herman en Marjolein Doornebal uit Scherpenzeel de trossen los. Ze vertrekken met hun ruim elf meter lange zeilschip Shalom voor een reis om de wereld.

Harry Schipper

Tussen de stormen door berichten, bloggen en vloggen de spontane Heidi en Tom hun avonturen door naar de website van deze krant. En via Facebook, Instagram en hun eigen YouTube-kanaal 'Sailing Shalom'. Onderweg stoppen ze op plekken waar zich de doelgroepen van de zendingsorganisatie Operatie Mobilisatie bevinden. Heidi: ,,OM vroeg ons of wij een gezicht willen geven aan de doelgroepen waarvoor zij in de wereld hun best doen. Arme mensen dus, maar ook weduwen en weeskinderen in tal van Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen."

Hermen en Marjolein waren al eens eerder op wereldreis: een jaar lang backpacken over alle continenten. Heidi trok in 2009 een half jaar door Azië. Voor het viertal wordt dit hun eerste reis varend over de oceanen.

DROOM Voor Tom is het een droom die uitkomt. Op hun zeilboot klust hij samen met z'n broer en schoonvader al maandenlang lange dagen intensief om 'm gereed te maken voor de zware beproevingen die hen te wachten staan. Hij vertelt: ,,Ik droomde er al jaren over om met een zeilboot een wereldreis te maken. Al op het CIOS waar ik de sportopleiding volgde met als specialisatie watersporten als zeilen en surfen. Aanvankelijk wilde ik samen met een vriend, maar die haakte af nadat hij een vriendin kreeg. Toen ik Heidi leerde kennen, dacht ik 'die gaat nooit mee'. Zij had meer met hoge hakken, mooie jurkjes en lekker shoppen. Zeker niet zeilen."

,,Klopt", vult Heidi hem aan, ,,maar die hakjes en jurkjes is nu wel helemaal voorbij hoor. En shoppen doe ik alleen nog maar voor spullen voor de boot."

SPANNEND Heidi maakt er geen geheim van dat ze de wereldreis 'best heel eng' en een 'erg spannend' avontuur vindt. ,,Maar we werken er nu al zolang met elkaar naartoe, dat ik nu ook wel echt klaar ben om te gaan." Het duo trouwde twee jaar geleden en sindsdien werden de dromen plannen die steeds concreter werden. Ze spaarden zich suf, woonden zelfs maandenlang weer bij de ouders van Heidi in Ermelo in en nu, sinds een paar weken in een caravan op 't Weitje nabij de Harderwijkse wijk Frankrijk. Met het gespaarde geld kochten ze - na anderhalf jaar zoeken en meer dan dertig bootbezichtigingen - vorig jaar eindelijk hun eigen boot. Een prachtig exemplaar, maar wel eentje waar voor een wereldreis nog wel heel veel aan moest gebeuren. Het schip ligt voorin jachthaven De Knar, één van de vele sponsoren van onze wereldreizigers.

ZEEZIEK Tom klinkt zelfverzekerd als hij over hun wereldreis over de oceanen praat. Als zeil, - surf- en kitesurfnstructeur beheerst hij de nodige kneepjes. Voor Heidi lag dat een tikje anders. ,,Nee, ik had geen enkele zeilervaring. Maar ik heb nu wel een cursus zeezeilen achter de rug. Een hele week. Goh, wat was ik onderweg zeeziek zeg! En ik ben inmiddels in het bezit van Marcom B, zodat ik weet hoe ik de marifoon kan bedienen als we in nood verkeren. En Vaarbewijs 1 heb ik ook gehaald."

MISSIE Hoe lang de reis gaat duren, weten ze nog niet. ,,We hebben voor anderhalf jaar gespaard. En we hebben ook bronnen om onderweg de scheepskas met werken aan te vullen. Maar je weet niet wat er allemaal gebeurd. Het kan een jaar zijn, maar ook drie jaar duren." Dat deze wereldreis een ander karakter krijgt dan de meestal gepensioneerde wereldzeilers staat vast. ,,Wij zijn een stuk jonger, willen onderweg ook de boodschap van vrede brengen. Niet met woorden, maar in daden. Gewoon door te laten zien wie we zijn, hoe we zijn en waar we voor staan", vertelt Tom. Heidi heeft een extra missie. Glimlachend vertelt ze: ,,We komen als gezin terug. Ik wil onderweg een gezin stichten. Mijn biologische klok tikt namelijk als een malle!"

ACHTERBLIJVERS Onder de achterblijvers is er na zaterdag 1 juli eentje die Heidi 'zeker wel gaat missen', zo vertrouwt ze me op De Knar-kade toe. Het is haar anderhalf jaar jonge neefje Elias, 'toevallig' mijn kleinzoon… ,,Het is zo'n leuk jochie. Hij ontwikkelt zich nu zo snel. Dat maak ik dus allemaal de komende jaren niet mee. Dat vind ik wel héél jammer hoor."