• Henny Jansen

Zo gaan de bussen rijden in Harderwijk

HARDERWJK Vervoerde Syntus start zondag 11 december met de nieuwe dienstregeling. Dat heeft de nodige gevolgen voor het busvervoer in Harderwijk. Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen.

,,De stadsbus wordt gewaardeerd door klanten, maar er stappen niet voldoende passagiers in om ieder kwartier een bus te laten gaan. Dit betekent dat de dienstregeling anders is geworden, vergeleken met wat reizigers nu gewend zijn'', meldt Syntus in een persbericht.

De dienstregeling staat grotendeels in het teken van optimalisatie en het verder invullen van de OV-visie van de provincie Gelderland. Syntus heeft daarom bij het ontwikkelen van de nieuwe dienstregeling gekeken hoe zoveel mogelijk mensen goed bediend kunnen worden. ,,Dit betekent ook dat er daar waar veel reizigers gebruik maken van het openbaar vervoer er méér bussen rijden. Op plaatsen waar minder reizigers zijn, biedt Syntus alternatieven.'' De Kolibrie is daar een voorbeeld van: geen grote bus meer door de straten maar vervoer op afroep die te reserveren is via www.syntusgelderland.nl/kolibrie.

LIJN 1 EN LIJN 2 De stadsdienstlijnen 1 en 2 worden allebei in plaats van een halfuursdienst een uursdienst. Lijn 1 rijdt 'met de klok mee' en lijn 2 rijdt 'tegen de klok in'. De vertrektijden zijn zo gepland dat ze samen vanaf het station toch een halfuursdienst rijden. Er wordt aangesloten op de trein van en naar Amersfoort. De aansluiting op de trein naar Zwolle vervalt. ,,Het blijkt namelijk dat tweederde van de (potentiële) reizigers richting Amersfoort gaat en niet richting Zwolle'', heeft Syntus uitgezocht.

WITTENHAGEN De wijk Wittenhagen wordt, na een korte tijd vanwege een omleiding hier niet langs te hebben gereden, weer opgenomen in de route. De bus gaat vanwege rittijd niet meer vlak voor het Sint Jansdal Ziekenhuis langs. Lijn 1 en 2 bedienen wel een nieuwe halte Westermeenweg aan de zuidzijde van het ziekenhuis.

VERVALT Lijn 3 naar Drielanden vervalt in zijn geheel vanwege te weinig reizigers. De haltes Chopindreef, Mozartdreef, Swingdreef, Tonselsedreef en Bazuindreef komen hiermee te vervallen. Syntus: ,,Klanten van en naar het station kunnen blijven reizen met lijn 103 die ook via het stadsdeel Drielanden rijdt. Opstapplaatsen zijn dan Triasplein en Ragtimedreef.'' De 103 gaat van maandag tot en met zaterdag overdag elk half uur rijden tussen Harderwijk en Drielanden.

In de avond én op zondag biedt de Kolibrie samen met de 'grote bus' een 20-minutendienst naar Drielanden. ,,De Kolibriebus in Harderwijk staat op het station gereed om mensen naar huis te brengen. Indien men vanuit de wijk náár het station wil reizen, moet men de oproepdienst reserveren via www.syntusgelderland.nl/kolibrie.''

LILJN 103 Tot slot wordt op de route van bus 103 naar Nunspeet niet meer via de halte Centrum gereden, maar via de Verkeersweg en de Selhorstweg. Zo kan de treinaansluiting in Nunspeet gehaald kan worden.