• Henk Merjenburgh

Zomerse koopzondagen bijna feit: deel CDA ook voor

HARDERWIJK De Harderwijkse gemeenteraad heeft donderdagavond met 21 stemmen voor en acht tegen de koopzondagen voor deze zomer zo goed als veilig gesteld. De raad stemde in meerderheid voor een tijdelijke verruiming van de verordening over de winkelsluiting die dat mogelijk maakt.

 

Harry Schipper

Dat betekent dat alle winkels in Harderwijk en Hierden – als ze dat zelf willen – in de zomermaanden juni, juli, augustus en september op zondagmiddagen van twaalf tot zes uur open mogen zijn. De gemeente moet nog eerst wel de gewijzigde verordening vier weken ter inzage leggen. Omdat de raadsleden er niet eerst nog over willen praten in de commissie, lukt dat nét op tijd. Daarna moeten ook nog de eventuele zienswijzen en bezwaren door de gemeente worden besproken en beoordeeld, maar ook dat hoeft invoering van de koopzondagen deze zomermaanden niet in de weg te staan. De raad krijgt dan 24 mei de verordening ter bekrachtiging voorgelegd.

De ChristenUnie, Gemeentebelang, SGP en één raadslid van het CDA, Wilco Mazier, stemden tegen de motie om de koopzondagen mogelijk te maken. De andere partijen, plus drie CDA-raadsleden, stemden vóór. Voorzitter Cees van Oostrum van de Stichting Centrummanagement maakte namens de winkeliers bekend dat de meesten van hen graag open willen tot zondagmiddag vijf uur. De bouw- en supermarkten willen het liefst elke zondag open blijven en dan graag tot zes uur.