'Zwerver Jan smeekte om medische hulp'

HARDERWIJK De dakloze Jan Alferink, die op zondag 5 februari overleed, heeft voor zijn dood wanhopig tevergeefs medische hulp gezocht. Hij had hartklachten en maakte zich hierover grote zorgen, blijkt uit verschillende verklaringen, waaronder van nachtopvang Iriszorg. ,,Omdat Jan niet in het ziekenhuis terecht kon en er duidelijk slecht aan toe was, mocht hij bij ons in de wachtruimte van Iriszorg'', laat manager Erik Derks weten.

Hier is Alferink vorige week zondag overleden. Mededaklozen vertelden vrijdags voor zijn overlijden al, dat Jan hartklachten had en ondanks zijn verzoeken, geen medische hulp kreeg. Niet van de huisarts, niet van het ziekenhuis. Ze vertelden boos dat Jan 'dood lag te gaan'. Op een filmpje,onlangs gemaakt door twee bekenden van Jan, is ook te zien dat hij enkele malen voorover gebogen naar zijn hart grijpt. De woensdag voor zijn overlijden kwam Jan, zoals vaak, bij de bibliotheek. Medewerker Jack van Zundert: ,,Jan kwam naar me toe, zag er echt slecht uit en maakte zich serieus zorgen. Hij had pijn aan zijn hart. Ik adviseerde hem om naar het ziekenhuis te gaan. Hij vertelde dat hij daags ervoor naar de Spoedeisende hulp was geweest, maar werd weggestuurd. Ik zei dat hij dan nogmaals moest gaan en dat zou hij doen. Ik had er een slecht gevoel bij.''

Nadat Alferink zondag daarna bij Iriszorg een hartstilstand kreeg, is hij gereanimeerd door personeel, dat de ambulance heeft gebeld. Maar die kwam te laat om hem nog te kunnen redden. Ziekenhuis Sint Jansdal laat via woordvoerster Anneke Plette weten: ,,In verband met de privacy kunnen we hierover geen mededelingen doen.'' Wel zegt ze, dat mensen niet geweigerd mogen worden. ,,Maar misschien was er sprake van misdragingen. Ook is nog de vraag of hij zich bij de Spoedeisende hulp heeft gemeld of bij de Huisartsenpost.'' Of Jan zich heeft misdragen, is niet bekend.