Manieren om duurzamer te leven

04-10-2019, 13:43 |Van onze partner

De Zweedse Greta Thunberg, ook bekend onder de naam ‘het klimaatmeisje’, sprak er tijdens de afgelopen VN-klimaattop in New York al over. Er zijn grote problemen met het klimaat en om dit te verbeteren is de hulp van iedereen hard nodig. Zo is het nodig dat we de CO2 uitstoot drastisch verlagen en hierdoor de opwarming van de aarde tegen te gaan. Er zijn verschillende mogelijkheden om hier aan mee te werken, zowel op nationaal niveau als op persoonlijk niveau. In dit artikel lees je hoe jij een bijdrage levert aan een duurzamere wereld.
 

Kies voor een duurzaam energiebedrijf
Wil je een steentje bij dragen aan klimaatverbetering, maak dan gebruik van duurzame energie. Dit is energie die door middel van duurzame energiebronnen opgewekt is, bijvoorbeeld door de zon, wind, biomassa of waterkracht. Momenteel komt 50% van de duurzame energie vanuit biomassa. Energie uit biomassa wek je met name op door verbranding van bijvoorbeeld hout of afval. De overige 50% van duurzame energie komt van  zonnepanelen, windmolens of stuwdammen. Er zijn energiebedrijven al gebruik maken van duurzame energie en zo al minder fossiele brandstof gebruiken. Wanneer je voor een van
deze bedrijven kiest, werk je al mee de vermindering van het gebruik van fossiele brandstof.

Wek zelf duurzame energie op
Je hoeft geen windmolen of biomassacentrale in je achtertuin te plaatsen, maar het plaatsen van zonnepanelen is een stap in de juiste richting. Door stroom op te wekken met zonnepanelen, stap je van grijze stroom af. De kosten van zonnepanelen  zijn de afgelopen jaren gedaald en het rendement is flink gestegen. Je verdient je investering dus steeds sneller terug, waarna je gebruik maakt van gratis energie. Door de zonnepanelen prijzen te vergelijken, zie je goed de prijsverschillen tussen verschillende aanbieders. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt en draag jij binnenkort ook bij aan een betere wereld.

Start met recyclen en ga niet altijd voor nieuw
We houden er niet altijd rekening mee met wat er gebeurt als we iets weggooien. Het verwerken van afval is een flink proces, dus waarom zouden we iets weggooien als het mogelijk is om te recyclen? Breng bijvoorbeeld je oude elektronische apparaten naar de gemeentewerf, sommige onderdelen zijn namelijk nog een keer te gebruiken. Daarnaast werk je ook mee aan een duurzamer leven, wanneer je een keer voor een tweedehands artikel gaat. Neem bijvoorbeeld een keer een refurbished telefoon, deze zijn helemaal gereinigd, hersteld en gerepareerd. Hierdoor werken ze perfect en scheelt het ook nog eens in de portemonnee.