Tijd om over te stappen op glasvezel in Harderwijk?

22-10-2019, 07:55 |Van onze partner

Uit een onderzoek van Stratix bleek dat meer dan 95% van de woningen in de gemeente Harderwijk toegang heeft tot glasvezelinternet. Toch maakt slechts 46% van de huishoudens hier gebruik van. Dat is vreemd, want de voordelen van glasvezelinternet zijn duidelijk: de snelheid is nu al erg hoog en de rek is er nog lang niet uit. Ook qua prijs zijn de abonnementen concurrerend.

Veel mensen denken dat overstappen van internetaanbieder een hoop gedoe is. Hoewel dat vroeger wel het geval was, is het inmiddels vaak een fluitje van een cent. Bij sommige providers kun je zelfs gebruikmaken van een gratis installatieservice. Dus ook als je nu nog geen glasvezel hebt, kun je makkelijk overstappen. Op een goede vergelijkingssite kun je zien welke aanbieders er in Harderwijk zijn en wat voor voorwaarden ze hanteren.

Over het algemeen zit het met de snelheid wel goed, of je nu voor glasvezel kiest of niet. Er zijn een aantal providers die abonnementen aanbieden met een internetsnelheid van 500 Mb/s of zelfs hoger, maar dat is voor de meeste gebruikers overdreven. Over het algemeen is een aansluiting van 100 Mb/s meer dan voldoende. Kijk eens goed naar je eigen internetgebruik om een inschatting te maken van wat je nodig hebt. Maak je vaak met meerdere mensen in huis tegelijkertijd gebruik van het internet, bijvoorbeeld omdat iedereen zijn eigen serie op Netflix kijkt? Dan kun je overwegen om toch een zwaarder abonnement te nemen.

De meeste providers bieden in Harderwijk ook interactieve tv aan. Vaak maken ze gebruik van het KPN-platform, wat betekent dat ze ook automatisch het zenderaanbod van KPN overnemen. Hierin zijn de meeste gangbare zenders opgenomen, maar het kan geen kwaad om je favoriete zenders te selecteren op een vergelijkingssite. Ook als je graag FOX Sports kijkt of Ziggo Sport Totaal wilt hebben, kun je dat aangeven. Bijna alle providers bieden de optie om programma’s terug te kijken.

Tegelijkertijd zien we dat er steeds minder alles-in-1-pakketten verkocht worden. Dat heeft een aantal oorzaken. Zo is mobiel bellen vaak een stuk goedkoper dan vaste telefonie via je internetabonnement. Ook wordt interactieve tv steeds minder populair, omdat Netflix, Videoland en andere streamingdiensten aan populariteit winnen. Toch blijft een abonnement met internet en tv vaak wel het meest interessant.

Als inwoner van Harderwijk heb je behoorlijk veel keuze als het gaat om je internetaanbieder. Daarom kan het interessant zijn om je huidige abonnement eens tegen het licht te houden en te bepalen of het nog voldoet. De ontwikkelingen gaan razendsnel, dus kan het best tijd zijn om over te stappen. Dat is vaak een kleine moeite. Op sommige vergelijkingssites krijg je zelfs een overstapservice, zodat je geen dag zonder internet zit. Het aantal woningen dat toegang heeft tot glasvezelinternet is enorm hoog, maar het gebruik blijft nog wat achter. Aangezien de nieuwigheid er inmiddels een beetje vanaf is, kan dit juist een goed moment zijn om over te stappen. Wat je ook doet, zorg dat je goed beslagen ten ijs komt en de verschillende providers goed met elkaar vergelijkt.